Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Spanyolországban fogták el az orosz médiamágnást

2000.12.12. 17:32
A spanyol rendőrség keddre virradóra letartóztatta Vlagyimir Guszinszkij orosz sajtómágnást. Guszinszkij azt követően menekült el Oroszországból, hogy pénzügyi visszaélés vádjával vizsgálat indult ellene. A sajtómágnás azt állította, hogy politikai indíttatású támadásról van szó, amelynek hátterében az elnök, Vlagyimir Putyin áll.
A spanyol rendőrség keddre virradóra letartóztatta Vlagyimir Guszinszkij orosz sajtómágnást - jelentették be Madridban. Sotograndéban, a dél-spanyolországi üdülőhelyen került rendőrkézre a férfi, akit pénzügyi visszaéléssel vádolnak hazájában. Guszinszkijt a moszkvai hatóságok novemberben ki akarták hallgatni, de ő az idézésnek nem tett eleget, és külföldre távozott. Ezután nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene - tudósított az MTI.

Guszinszkij megpróbálja elkerülni a kiadatást

Vlagyimir Guszinszkij
Guszinszkij ügyvédjei azt mondták a Reutersnek, hogy megpróbálják majd megakadályozni kiadatását, azon az alapon, hogy az orosz hatóságok által kiadott nemzetközi letartóztatási parancs politikai indíttatású volt. Nemzetközi egyezmények értelmében ilyen esetekre nem vonatkozik a kiadatási kötelezettség - emlékeztettek. A Lenta.ru beszámolója szerint a madridi legfelsőbb bíróságnak kell döntenie arról, hogy az orosz főügyészség kérésére kiadják-e Guszinszkijt.

Politika indíttatású támadásról van szó?

A történet hátterében az áll, hogy ez év májusában Oroszországban adóhatósági vizsgálat indult a Guszinszkij vezette Média-Moszt holding ellen. Az üzletembert azzal vádolták, hogy a szentpétervári tévéadó privatizációja során tízmillió dollárral megkárosította az államot. Házkutatásra került sor nem kis felhajtással, de végül az előzetes letartóztatásba helyezett Guszinszkijt ,,bizonyítékok hiányában" felmentették (bár a vizsgálat továbbra is folyik). Guszinszkij azt mondta, hogy a letartóztatása körüli felhajtás mese, kreált ügy, valójában azért lépett fel ellene a hatóság, mert a Média-Moszt sajtóorgánumai (az NTV, az Echo Moszkvi vagy a Szevodnya) rendszeresen bírálták a Putyin-adminisztrációt. A mágnás letartóztatása sok bel- és külföldi kritikát kapott, többen úgy vélekedtek, hogy az orosz vezetés korlátozni akarja a sajtószabadságot.

Guszinszkij azt is hangoztatta továbbá, hogy Putyin korlátozni akarja a nagy vagyonra és politikai befolyásra szert tett ,,oligarchák" hatalmát. Vizsgálat indult mások, köztük Berezovszkij, a másik nagy médiamágnás ellen is. Berezovszkijt - Jelcin egykori pártolóját - sikerült kiszorítani a színről, még képviselői helyéről is lemondott, svájci bankszámláit pedig alapos ellenőrzés alá vették az orosz hatóságok. Berezovszkij utóbb külföldre menekült, és azt mondta, nem akar hazamenni, mert Putyin hadjáratot folytat ellene. Megvádolta az elnököt azzal, hogy az Aeroflot légitársaságból ellopott milliókkal finanszírozta kampányát - ugyanaz a vád, amivel a hatóságok is illették őt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!