József, Bánk
-6 °C
0 °C

Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban

2001.09.12. 12:53
Továbbra is ismeretlen a keddi terroristatámadás-sorozat áldozatainak száma, eddig két túlélőt sikerült kimenteni a romok alól, ezernégyszáz halálos áldozatról és ugyanennyi sebesültről tudnak. A támadás során két eltérített repülőgép csapódott a World Trade Center tornyaiba, egy a Pentagon épületébe, egy pedig Pennsylvaniában zuhant le - a Világkereskedelmi Központ mindkét tornya összeomlott. A hatóságok eddig öt gyanúsítottat azonosítottak, az FBI Floridában nyomoz. Az amerikai csapatok a világon mindenhol riadókészültségben vannak, és a NATO olaszországi egységeinél is készültséget rendeltek el. Manhattan kihalt, a kórházak vérhiánnyal küzdenek. A Pentagon továbbra is lángol.
Manhattanben szokatlanul csendes reggel virradt.
Manhattanben szokatlanul csendes reggel virradt. Az utcák kihaltak, a negyedben dolgozókat megkérték, hogy a nem létfontosságú munkát végzők maradjanak otthon. Az iskolák ma zárva maradtak, a postaládákat nem ürítik. A World Trade Center füstölgő romjai uralják a városképet.

Több ezren lehetnek a romok alatt

Továbbra sem tudni, hányan fekszenek a romok alatt. A sérültek és halottak száma több ezer is lehet, az épületben 30-50 ezren tartózkodtak a támadás előtt, és nem tudni, hányan tudtak kimenekülni. Sokan kiugrottak az égő toronyház ablakain, köztük egy férfi és egy nő, kézen fogva. A legutolsó adatok szerint több mint 300 tűzoltót és 85 rendőrt temetett maga alá a két leomló torony.

A Pentagon több mint 21 órával a támadás után továbbra is lángol, az ottani halálos áldozatok számát 100 és 800 közé teszik. A négy eltérített gépen tartózkodó 266 ember közül pedig senki sem élte túl a katasztrófát. New York kórházaiban 1400 embert ápolnak, heten meghaltak a sebesültek közül. A sérültek nagy része egész testén megégett, életveszélyes állapotban van.

Vérhiány a kórházakban

A washingtoni és New York-i kórházakban vérhiány alakult ki, a Fehér Ház dolgozóit, illetve a polgárokat kérik, adjanak vért. A New York-iak szokatlan összetartásról adtak tanúbizonyságot, több ezren jelentkeztek a kórházakban segíteni, meleg ruhákat, ételt hoztak a rászorulóknak. A St. Vincent kórház előtt kedd este nyolcszáz emberből álló sor alakult ki, valamennyien véradásra jelentkeztek. Három New York-i taxivállalat autóiból kiszedik az üléseket, és hullaszállításra fogják használni a kocsikat.

Massachusetts állam hatóságai a New York elleni terrortámadás gyanúsítottjaként azonosítottak öt arab férfit, akinek lefoglalt bérelt gépkocsijában arab nyelvű pilótaképző kézikönyveket találtak a bostoni nemzetközi repülőtéren. A Boston Herald című napilap kedden meg nem nevezett forrását idézve azt írta, hogy a férfiak közül két testvér útlevele arra utal, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származnak. Az egyik férfi kiképzett pilóta volt. A két férfi feltehetően a United Airlines 175-ös járatán volt - ez a gép csapódott másodikként a World Trade Centerbe.

Házkutatások Floridában

Az FBI Floridában is nyomoz. A hivatal ügynökei házkutatási engedélyeket kértek floridai otthonokra és postafiókokra. A CNN által idézett rendőrségi forrás szerint a hatóságok "a vizsgált személyek dél-floridai kapcsolatait térképezik fel". Az egyik házkutatási engedély egy hollywoodi, egy másik pedig egy Daytona Beach-i címre szólt.

Anyahajók védik a keleti partot

Az amerikai haditengerészet atlanti-óceáni vezetése két repülőgép-anyahajót telepített az Egyesült Államok keleti partvidékének körzetébe, hogy megfelelő hátteret tudjon biztosítani a keddi terrortámadásban leginkább érintett két város, Washington és New York megoltalmazásához. Ugyancsak a környező vizekre vezényeltek öt, irányítható rakéták indítására képes amerikai cirkálót és két, ugyancsak rakétákkal felszerelt légvédelmi rombolót.

A Theodore Roosevelt anyahajó
A John F. Kennedy anyahajó 80 harci repülőgéppel és 1500 főnyi legénységgel a fedélzetén kedd éjjel már a térségben tartózkodott, csakúgy, mint a George Washington anyahajó, amely előzőleg a közelben gyakorlatozott. A Theodore Roosevelt anyahajó legénységét ugyancsak riadóztatták, hogy készüljenek a behajózásra. Az atlanti-óceáni térséget védő haditengerészeti egységeket a legmagasabb riadókészültségbe helyezték.

Rendkívüli NATO-készültség

A legmagasabb készültségi fokot rendelték el az olaszországi Aviano légitámaszponton, amely az amerikai repülőgépeknek, valamint tízezer amerikai katonának ad otthont olasz földön. A bázis minden bejáratát golyóálló mellénnyel és géppisztollyal felszerelt olasz csendőrök és amerikai katonák őrzik, a támaszpontra csak amerikaiak léphetnek be. A tengerentúli merényletek hírére azonnal szigorú ellenőrzéseket kezdtek a polgári repülőtereken.

Két túlélőt mentettek ki a romok alól

Kimentették az első két túlélőt a terrortámadás nyomán összeomlott New York-i Világkereskedelmi Központ romjai alól - jelentette be Rudolph Giuliani, New York polgármestere helyi idő szerint kedd éjjel. A két túlélő mobiltelefonon adott hírt magáról, és ennek nyomán találtak rájuk a mentőosztagok. Mindkettőjüket kórházba szállították, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyos az állapotuk. Annyi azonban kiderült elmondásukból, hogy a romok alatt további túlélők várnak segítségre. Giuliani becslése szerint az ikertornyok alatt rekedt áldozatok száma ezrekben mérhető. Tom von Essen, az amerikai világváros tűzoltóságának parancsnoka közölte, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint több mint háromszáz tűzoltó tűnt el a mentési munkálatok közben, és feltehetőleg többségük meghalt.

Korábbi hírösszefoglalóink:
Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén
Pearl Harbor II: terrortámadás az Egyesült Államok ellen