Ödön
1 °C
11 °C

Nemzeti gyász Nagy Britanniában

2002.04.01. 16:18
Különleges sortűzzel vette kezdetét a kilenc napos brit nemzeti gyász a szombaton elhunyt Erzsébet királyné emlékére.
Londonban, Edinburgh-ban, Cardiffban, Belfastban és számos más emlékhelyen valamint Gibraltárban hétfő déltől 41 ágyúlövés tisztelgett az anyakirályné emlékének. Sir Winston Churchill 1965-ben bekövetkezett halála óta először szóltak elfojtott hangon négy órán át a londoni Szent Pál székesegyház harangjai.

Hétfőtől újabb középületekben, királyi rezidenciákon nyitottak részvétkönyveket azok számára, akik együttérzésüket kívánják nyilvánítani a gyászoló családnak.

A királyi család a nyilvánosságtól visszavonulva gyászol, az április 19-ig tartó családi gyász idejére lemondták összes közéleti kötelezettségüket. A Buckingham-palota azonban közölte, hogy a II. Erzsébet uralkodó trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából szervezett hivatalos jubileumi ünnepségeket a tervek szerint megtartják.

A nemzeti gyász ellenére nem mondták le a hétfői sportrendezvényeket. Húsvét hétfője, az egyik legmozgalmasabb nap az elhunyt anyakirályné kedvenc sportja, a lóversenyzés angliai naptárában. A 15 színhelyen megtartott rendezvényeken csakúgy mint a labdarúgó és rögbi mérkőzéseken egy perces néma főhajtással emlékeztek az anyakirálynéra, a sportolók fekete karszalagot viseltek.

A brit parlament mellett visszahívták a húsvéti szüneten lévő skót és walesi törvényhozást, az edinburghi parlament szerdán, a walesi nemzetgyűlés csütörtökön tart rendkívüli emlékülést.

A brit miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a Buckingham-palotával való egyetértésben sor kerül Tony Blair kormányfő hét végi amerikai útjára, a miniszterelnök a pénteki állami ravatalozás hivatalos ünnepségei után indul Texasba, és Erzsébet királyné keddi temetési szertartására visszatér Londonba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?