Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nemzeti gyász Nagy Britanniában

2002.04.01. 16:18
Különleges sortűzzel vette kezdetét a kilenc napos brit nemzeti gyász a szombaton elhunyt Erzsébet királyné emlékére.
Londonban, Edinburgh-ban, Cardiffban, Belfastban és számos más emlékhelyen valamint Gibraltárban hétfő déltől 41 ágyúlövés tisztelgett az anyakirályné emlékének. Sir Winston Churchill 1965-ben bekövetkezett halála óta először szóltak elfojtott hangon négy órán át a londoni Szent Pál székesegyház harangjai.

Hétfőtől újabb középületekben, királyi rezidenciákon nyitottak részvétkönyveket azok számára, akik együttérzésüket kívánják nyilvánítani a gyászoló családnak.

A királyi család a nyilvánosságtól visszavonulva gyászol, az április 19-ig tartó családi gyász idejére lemondták összes közéleti kötelezettségüket. A Buckingham-palota azonban közölte, hogy a II. Erzsébet uralkodó trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából szervezett hivatalos jubileumi ünnepségeket a tervek szerint megtartják.

A nemzeti gyász ellenére nem mondták le a hétfői sportrendezvényeket. Húsvét hétfője, az egyik legmozgalmasabb nap az elhunyt anyakirályné kedvenc sportja, a lóversenyzés angliai naptárában. A 15 színhelyen megtartott rendezvényeken csakúgy mint a labdarúgó és rögbi mérkőzéseken egy perces néma főhajtással emlékeztek az anyakirálynéra, a sportolók fekete karszalagot viseltek.

A brit parlament mellett visszahívták a húsvéti szüneten lévő skót és walesi törvényhozást, az edinburghi parlament szerdán, a walesi nemzetgyűlés csütörtökön tart rendkívüli emlékülést.

A brit miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a Buckingham-palotával való egyetértésben sor kerül Tony Blair kormányfő hét végi amerikai útjára, a miniszterelnök a pénteki állami ravatalozás hivatalos ünnepségei után indul Texasba, és Erzsébet királyné keddi temetési szertartására visszatér Londonba.