Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sokasodj, Európa!

2002.04.09. 14:04
Az EU-tagállamok elöregedésének veszélyeire hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős tagja. Az ENSZ második öregedési konferenciáján felszólaló Anna Diamantopoulou több gyermek vállalására sürgette az európaiakat az idős korú népesség arányának aggasztó méreteket öltő növekedése miatt.
A foglalkoztatási és szociális biztos előadásában arra figyelmeztetett: a gyorsan öregedő népesség miatt komoly gazdasági és szociális következményekkel kell az EU-nak szembenéznie.

Sokasodó nyugdíjasok

A nyugdíjas korú lakosság számának növekedése, a munkaképes korú népesség csökkenése komoly kihívást jelent az uniós tagországok gazdaságai számára. 2050-re minden harmadik uniós polgár legalább 60 éves lesz, továbbá minden tizedik túllépi a 80 éves kort - írja The Independent című brit lap.

Fiatalítás bevándorlókkal?

Diamantopoulou szerint az elsődleges problémát az alacsony születésszám jelenti, amely jelentősen torzítja a demográfiai struktúrát. A görög biztos úgy látja: a másik problémát az okozza, hogy az EU-ban megengedik, sőt elősegítik, hogy az emberek hamarabb menjenek nyugdíjba, bár még képesek lennének munkát vállalni. Diamantopoulou szerint a helyzet megoldásához jóval pozitívabban kell viszonyulni a bevándorlás kérdéséhez.

A gyengébb nem egyre erősebb

Az elöregedés mellett a nők arányának növekedésére is felhívta a figyelmet, miszerint a 60 éven felüli uniós népesség kétharmada nő, továbbá a gyengébbik nem átlagéletkora hat évvel hosszabb a férfiakénál.

Az öregedő népesség kérdése nem csak európai probléma. Az ENSZ madridi konferenciájának nyitóelőadásában a szervezet főtitkára, Kofi Annan hangsúlyozta: a század közepére a Föld lakói közül majdnem 2 milliárd ember lépi át a 60 éves kort, ami hatalmas kihívást jelent a világ számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?