József, Bánk
-6 °C
0 °C

Leszerelik a kongói gyermekkatonákat

2001.12.19. 13:18
Kongó Demokratikus Köztársaságának kormánya a béketárgyalások részeként úgy döntött, átad egy csoport gyermekkatonát az ENSZ-nek. Szakértők szerint a világon közel harmincezer gyermeket kényszerítenek harcra, mert könnyen kezelhetőnek és szófogadónak bizonyulnak.

Kongó Demokratikus Köztársaságának kormánya kedden jelentette be, hogy 235 15-19 év közötti gyermekkatonát az ENSZ gondozásába ad. A fiatalok három-öt évet harcoltak a kongói hadseregben. A Joseph Kabila államfő által bejelentett gesztus a kongói háború befejezéséről szóló béketárgyalások része. Kongóban 1998 óta kisebb-nagyobb szünetekkel folynak a harcok: akkor Ruanda és Uganda támogatásával egy lázadás tört ki, melynek célja a néhai Laurent Kabila kongói vezér félreállítása. A fegyveres konfliktusba öt szomszédos ország avatkozott bele.

Hatezer gyermek harcol Kongóban

Konferencia a gyermekprostitúcióról Japánban
Jelentős nemzetközi konferencia kezdődött hétfőn Japánban a több milliárd dolláros gyermekszex-kereskedelemről és arról, hogy hogyan védjék meg az áldozatokat. Az egyhetes yokohama-i találkozón áttekintik az első, öt évvel ezelőtt Stockholmban megtartott konferencia óta elért eredményeket. A rendezvény egybeesik az UNICEF által a múlt héten nyilvánosságra hozott tanulmánnyal, amely szerint több mint egymillió lányt és fiút adnak el évente szexuális kizsákmányolás céljából. A találkozón várhatóan szigorúbb gyermekvédelmi törvények elfogadására szólítanak majd fel.
Carole Baudouin, az UNICEF szóvivője szerint Kongóban közel hatezer gyermeket használnak katonaként. A szervezet képviselője reméli, hogy őket is hamarosan leszereli a kongói kormány, és sorsuk irányítását az ENSZ gyermekvédelmi szervezete veheti át.

Az első csoport gyermek már leadta fegyverét és egyenruháját egy kinshashai katonai bázisnál. A leszerelt gyermekeket az UNICEF különböző szakmákra taníttatja ki, mielőtt visszatérnek majd a civil életbe.

Sokukat ellopják

A Human Rights Watch internetes oldalain található adatok szerint közel harmincezer gyermeket kényszerítenek katonáskodásra harminc országban. A legtöbb gyermeket ugyanis ellopják, és a halálos fenyegetéssel kényszerítik őket harcra. Sokukat pedig a szegénység kényszeríti egyenruhába. A háború dúlta területeken, a szüleiket, hozzátartozójukat elvesztett gyermekek megmentőjüknek tartják a hadsereget.

A fiatal katonák mindenféle feladatot elvállalnak: nehéz fegyvereket hurcolnak, öngyilkos küldetésekben vesznek részt, utánpótlást szállítanak, kémkednek, de sokszor az aknák élő felderítőiként használják őket. A felnőttek kedvelik a gyermek katonákat: könnyen megfélemlíthetőek, szófogadóak, és végrehajtják a parancsot.

Felkelők feleségei a lánykatonák

Számos hadseregben a lánykatonák is vannak - írja a Human Rights Watch. A harci feladatok mellett a lányokat szexuálisan is kihasználják, az angolai, Sierra Leone-i és ugandai felkelők "feleségként" tartják őket. Egy, a Human Rights Watch által megkérdezett lánykatona tanúvallomása szerint egy ugandai felkelővezér teherbe ejtette, majd szülés után arra kényszeríttette, hogy gyermekével a hátán harcoljon a biztonsági erők ellen.

Tapasztalatlanságuk miatt a gyermekek között több az áldozat. Katonai küldetésük megakadályozza abban, hogy iskolába járjanak, nem tanulnak szakmát, így a háború befejezésekor sokszor nem tudnak mihez kezdeni. A háborúban tapasztaltak pedig mély lelki sebeket hagynak bennük.