Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Évi ötvenmillió dollárt hoz Romániának a 'gyermekexport'

2001.06.27. 11:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Oroszország és Kína után Románia a harmadik legfontosabb ország a nemzetközi gyermek-örökbefogadás piacán. A The Times brit napilap hét eleji száma szerint az országba évi 50 millió dollár érkezik a külföldi örökbeadásoknak köszönhetően. A román kormány június 22-től felfüggesztette a "gyermekexportot".
Románia a harmadik legfontosabb ország a nemzetközi gyermek-örökbefogadás piacán
Oroszország és Kína után Románia a harmadik legfontosabb ország a nemzetközi gyermek-örökbefogadás piacán. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének felmérései szerint a szokatlan "iparág" évi 50 millió dolláros bevételhez juttatja Romániát, a legtöbb ügyfél pedig Amerikából származik.

A The Times brit napilap hét eleji cikkében erőteljesen elmarasztalta Romániát, mivel ott igen egyszerű az örökbefogadás. A lap Emma Nicholson bárónő, az Európa Parlament számára írt jelentéséből is idéz, mely szerint 240 esetben az örökbe adott román gyermekek nyomtalanul eltűntek. A bárónő úgy gondolja, a gyermekek pedofil hálózatok vagy szervkereskedők áldozatai lettek.

A gyermeket kérésre küldönc viszi házhoz

Intenzív örökbefogadók
Az amerikaiak a legintenzívebb "nemzetközi örökbefogadók", erről a témával foglalkozó site-ok tömkelege is árulkodik. Ez a kényelmes gyermekszerzési procedúra az egyedül élők számára is rendkívül előnyös, a legtöbb örökbe adó országban a feltétel csupán a 25-30 éves alsó korhatár (no meg elég pénz).
A jelentés ismerteti: a jövőbeli szülők egy része már nem is látogat el Romániába, hanem az interneten keresztül intézi ügyeit, a gyermeket pedig egy küldönc "szállítja házhoz". A Monitorul című román lap szerint az extra szolgáltatásokért 50 ezer dollárt kell fizetni a megfelelő örökbefogadási irodánál. A Nastase-kormány a rendkívül elmarasztaló európai kritika és sajtóvisszhang hatására június 22-től kezdődően a nemzetközi örökbefogadást egy évre felfüggesztette.

Hazai örökbefogadók

A román kormány saját állampolgárait biztatja az árván maradt gyermekek befogadására, a "hazaiaknak" csupán az adminisztrációt kell kifizetniük.