Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyertyákkal vonultak a túlélők

2005.01.01. 14:00
Az indiai-óceáni szökőár, az áldozatok miatt érzett gyász és részvét rányomta a bélyegét a világ sok táján az óévet búcsúztató szilveszteri ünnepségekre. A katasztrófa sújtotta térségekben, ahol általában túláradóan emelkedett hangulatban szokták köszönteni az új esztendőt, a mostani óévbúcsúztatók inkább gyászünnepélyekre emlékeztettek, a petárdák helyett templomi gyertyák gyúltak, tömjénrudak füstöltek.
#alt#
Sri Lanka javára gyűjtöttek Londonban
New York szívében, a Times Square-en százezrek emlékeztek meg egyperces némasággal a cunami halálos áldozatairól és az eltűntekről. Londonban hatalmas tűzijáték világította be a várost, amikor a Big Ben toronyórája elütötte az éjfélt. A brit fővárosban is elnémult azonban két percre a vigadó tömeg, emlékeztetve az óév végét gyászba borító kataklizmára.

A brit lakosság másképp is kimutatta együttérzését, amikor különösen bőkezűen adományozott a cunami kárvallotjainak megsegítésére. Csupán pénteken, szilveszter napján 18 millió font gyűlt össze magánadományokból. A magánszemélyek által befizetett segélyösszegek összesen ötven millió fontot tettek ki az utóbbi napokban.

Északon gyásznap

Párizsban 400 ezer ember gyűlt egybe a Champs-Elysées-n a 2005-ös esztendő köszöntésére, de ugyanakkor a gyász megannyi jele is látható volt a francia főváros központjában; fekete leplek függtek a híres sugárutat szegélyező fákról és a Concorde tér többkarú lámpaoszlopairól.

#alt#
Goran Persson svéd kormányfő és felesége
szilveszter éjjelén
Észak-Európában több ország vezetői felszólították a lakosságot, hogy "méltósággal ünnepeljenek" a gyász napjaiban. Bár a lakosság ragaszkodott a hagyományos petárdás, tűzijátékos szilveszteri mulatságokhoz, Svédországban, Norvégiában és Finnországban gyásznappá nyilvánították január elsejét, Dániában pedig január másodikát. (Különösen sok volt a skandináv turista a cunami halálos áldozatai között.)

A pápa az áldozatokért könyörgött

Az olasz lakosság - az áldozatok iránti részvéte és tisztelete jeléül - a szokásosnál visszafogottabban ünnepelte az idén az új év eljövetelét, mint máskor. Rómában és az olasz városok többségében lemondták a szokásos tűzijátékot. A főváros lakosai láthatólag eleget tettek Walter Veltroni polgármester kérésének, hogy a tragédia sújtotta emberekkel való szolidaritás jeléül a szokásosnál józanabb és csendesebb legyen a szilveszterük. II. János Pál pápa az ázsiai katasztrófa áldozataiért mondott könyörgéssel kezdte az új esztendőt, éjfélkor misét tartott lelki üdvükért magánkápolnájában.

Patongon gyertyákkal vonultak végig

A katasztrófa által leginkább sújtott Indonéziában, ahol a halálos áldozatok száma becslések szerint elérheti a százezret is, lemondtak minden tűzijátékot és hangos ünnepséget, és a második legnagyobb kárvallott, Srí Lanka is országos gyászt rendelt el.

#alt#
Azért Thaifoldön is elbúcsúztatták az óévet
Gyertya melletti virrasztás és a halottakért mondott imádságok jellemezték az új évre való áttérést a thaiföldi Phuket üdülőszigeten, amelynek nagy részét letarolta a szökőár hatalmas, száguldó vízfala. A megmaradt szállodák személyzete felkérte a még ott-tartózkodó turistákat, hogy velük együtt gyújtsanak gyertyát éjfélkor az áldozatok emlékére. Patongban thaiföldiek és külföldi turisták százai vonultak végig éjfélkor a városon gyertyákkal és fehér virágokkal, tisztelettel és részvéttel adózva az áldozatok emlékének.

Indiában, ahol 11 ezer halálos áldozatot szedett a természet kegyetlen tréfája, általában minimálisra korlátozták az újévköszöntő ünnepségek számát és külsőségeit.