Márk
13 °C
28 °C

Gyurcsány 7 percig Tiranában

2006.11.24. 19:04
A magyar miniszterelnök nem a kifejezett magyar érdekek képviseletében, hanem uniós szempontok alapján mondott beszédet az évszázad politikai csúcsán Albániában. Gyurcsány Ferenc beszédét azonban a magyar sajtó nem láthatta.

Gyurcsány Ferenc hét perces beszédet tartott a tiranai Hotel Sheratonban. Az exkluzív szállodában tartották a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) tagállamainak csúcstalálkozóját.

Konvoj Hodzsa limuzinjával

A 18 országot összefogó együttműködési szervezet a csatlakozott országok miniszterelnökeinek részvételével tartott találkozója volt Albánia utóbbi évtizedeinek legnagyobb szabású diplomáciai vállalkozása. Tirana belvárosában csütörtökön és pénteken konvojok tömege bénította a forgalmat. A magyar miniszterelnök konvoja - élén az egykori albán vezető, Enver Hodzsa autóparkjából örökölt, a 70-es években készült Mercedes 450 SEL limuzinnal - először Sali Berisa miniszterelnök rezidenciáján állt meg. A két kormányfő a tervezettnél jóval hosszabb négyszemközti tárgyalás után kifejezetten baráti hangú közös sajtótájékoztatót tartott. Albániában egyébként az önkormányzati választás kampánya zajlik éppen. Gyurcsány Ferenc az Index kérdésére később azt mondta, hogy a látványos baráti gesztusok ellenére a két ország kapcsolata nem lépett minőségileg új szakaszba.

Albánra fordították Gyurcsányt

A biztonsági intézkedések miatt viszont a magyar sajtódelegáció egyetlen tagja sem lehetett jelen a KEK pénteki plenáris ülésén elhangzott magyar kormányfői beszédnél. A helyi sajtószolgálat zártláncú tévés közvetítésén pedig albán hangalámondással tolmácsolták az angol nyelvű felszólalásokat. Az eseményt követően a miniszterelnök azt mondta: beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Balkánt az uniós politika többnyire egységesen, jobb esetben két-három csoportként kezeli, holott miniden ország különböző felkészültségi szinten áll a csatlakozási folyamatban. A kormányfő úgy vélekedett, hogy a tanácskozáson elfoglalt álláspont a magyar diplomácia azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor nem a kifejezett magyar érdekek képviselete volt középpontban, hanem az unió és a csatlakozni kívánó országok közötti kapcsolat.

Rigában támogatást kapnak

Gyurcsány Ferenc szerint egyébként a rendszerváltás óta nem volt hasonló típusú miniszterelnöki körút, amely a balkáni országokkal kapcsolatos magyar stratégiát mutatta be. A háromnapos nyugat-balkáni látogatás során a külügyminiszter nélkül utazó kormányfő találkozott többek között Adnan Terzic minisztertanácsi elnökkel Bosznia-Hercegovinában, valamint a háromtagú kollektív államelnökség tagjaival, Macedóniában Nikola Gruevszki miniszterelnökkel, Albániában pedig Berisa miniszterelnökön kívül Alfred Moisiu köztársasági elnökkel. A miniszterelnök valamennyi tárgyaló partnerét biztosította arról, hogy a soron következő NATO-csúcson Rigában támogatni fogja az országok mielőbbi meghívását a katonai együttműködési szervezetbe.