Judit
2 °C
7 °C

Gyurcsány tavaly lemondta, idén találkozik Ficóval

2007.05.28. 16:16
A szlovák külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy dolgoznak Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú találkozójának előkészítésén. Erre június 18-án, a visegrádi országok miniszterelnökeinek Pozsonyban esedékes csúcstalálkozóján kerül majd sor - értesült az MTI pozsonyi tudósítója.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico tavaly október 10-én találkoztak Visegrádon, ahol Magyarország Szlovákiának adta át a soros V4-es elnökséget. Akkor a két miniszterelnök kétoldalú találkozója is benne volt a visegrádi csúcstalálkozó programjában, de Gyurcsány Ferenc végül elállt a szándékától.

Gyurcsány egyebek között azért nem akart kétoldalú megbeszélést folytatni az akkor alig néhány hónapja hivatalba lépett szlovák partnerével, mert Fico, mint a tavaly nyáron Szlovákiában megtartott előrehozott választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, a magyarellenes kirohanásairól ismert, külföldön is szélsőséges nacionalistaként számon tartott Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét választotta egyik koalíciós partnerének.

Gyurcsány a visegrádi csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák-magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit.

Robert Fico azóta is az SNS-el és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) kormányoz együtt. A magyar és a szlovák miniszterelnök időközben többször vettek részt közös nemzetközi fórumokon, de kétoldalú megbeszélésükre azóta sem került sor, így a június 18-i találkozó kettejük első négyszemközti megbeszélésének ígérkezik, és várhatóan igen nagy érdeklődésre tart majd számot, mert elemzők szerint a két ország viszonyát tavaly augusztus óta a Nyitrán megvert magyar nemzetiségi egyetemista, Malina Hedvig ügye is beárnyékolja.

Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélésének napirendjén szerepel majd a határon átnyúló együttműködés kérdése, az Ipoly-hidak újjáépítésének terve is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?