Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Gyurcsány tavaly lemondta, idén találkozik Ficóval

2007.05.28. 16:16
A szlovák külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy dolgoznak Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök kétoldalú találkozójának előkészítésén. Erre június 18-án, a visegrádi országok miniszterelnökeinek Pozsonyban esedékes csúcstalálkozóján kerül majd sor - értesült az MTI pozsonyi tudósítója.

Gyurcsány Ferenc és Robert Fico tavaly október 10-én találkoztak Visegrádon, ahol Magyarország Szlovákiának adta át a soros V4-es elnökséget. Akkor a két miniszterelnök kétoldalú találkozója is benne volt a visegrádi csúcstalálkozó programjában, de Gyurcsány Ferenc végül elállt a szándékától.

Gyurcsány egyebek között azért nem akart kétoldalú megbeszélést folytatni az akkor alig néhány hónapja hivatalba lépett szlovák partnerével, mert Fico, mint a tavaly nyáron Szlovákiában megtartott előrehozott választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, a magyarellenes kirohanásairól ismert, külföldön is szélsőséges nacionalistaként számon tartott Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét választotta egyik koalíciós partnerének.

Gyurcsány a visegrádi csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák-magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit.

Robert Fico azóta is az SNS-el és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) kormányoz együtt. A magyar és a szlovák miniszterelnök időközben többször vettek részt közös nemzetközi fórumokon, de kétoldalú megbeszélésükre azóta sem került sor, így a június 18-i találkozó kettejük első négyszemközti megbeszélésének ígérkezik, és várhatóan igen nagy érdeklődésre tart majd számot, mert elemzők szerint a két ország viszonyát tavaly augusztus óta a Nyitrán megvert magyar nemzetiségi egyetemista, Malina Hedvig ügye is beárnyékolja.

Ján Skoda szlovák külügyi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök kétoldalú megbeszélésének napirendjén szerepel majd a határon átnyúló együttműködés kérdése, az Ipoly-hidak újjáépítésének terve is.