Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Karácsonyra hazajönnek a magyar katonák Irakból

2004.12.11. 15:30
Az Irakban szolgáló magyar katonák a karácsonyt már otthon töltik, az ünnepek előtt egy-két nappal hazaérkeznek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Irakban azután, hogy félnapos villámlátogatása végén bejárta a Hillában állomásozó magyar alakulat táborhelyét. Magyarország hetvenhét T-72-es típusú harckocsit ad át az alakuló iraki hadseregnek.
"Egy dolgos, hazafelé készülő, jó hangulatú csapatot találtunk" - mondta a kormányfő a hillai tábor parancsnoki sátra és a Honvédelmi Minisztérium budapesti épülete között létesített műholdas videokonferencián. Gyurcsány Ferenc délelőtt Bagdadban találkozott a koalíciós erők amerikai főparancsnokával, aki azt mondta neki, hogy ragyogóan felkészített, nagyon jó képességű zászlóaljjal volt jelen Magyarország Irakban.

"Magyarország határai a világ nagyon távoli pontjain kezdődnek"

Gyurcsány Ferenc - aki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán vezérkari főnök kíséretében utazott Irakba és látogatta meg a magyar alakulatot - elmondta: az Irakba csapatokat küldött 17 NATO-országból Magyarország az egyetlen, amelynek katonái elhagyják az országot a január végére kiírt választások előtt.

Mint mondta, "Magyarország nagy hálával tartozik azoknak, akik Irakban szolgálatot teljesítettek; remek munkát végeztek. Magyarországot védték, mert Magyarország határai nem a 93 ezer négyzetkilométer földrajzi határainál, hanem a világ nagyon távoli pontjain kezdődnek" - tette hozzá, köszönetet mondva a katonákat támogató családtagoknak, valamint a kontingens vezetésének.

T-72eseket adunk ajándékba

Magyarország hetvenhét darab T-72-es típusú harckocsit ad át az alakuló iraki demokratikus hadseregnek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök újságíróknak, miután Bagdadban találkozott David Petraeus amerikai tábornokkal, a munkáját jövőre megkezdő NATO-kiképzőközpont leendő parancsnokával. Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a tankok szállítása NATO-, illetve egyéb források segítségével valósul meg. A miniszterelnök arról is tájékoztatta Petraeus tábornokot, hogy Magyarország négymillió, a magyar honvédség által már nem használt lőszert ad át az iraki hadseregnek.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az MTI-nek kifejtette: a tankok átadásával jelentős összegeket takarít meg a honvédség, ugyanis ezeket az eszközöket már kivonták a hadrendből, őrzésük és majdani megsemmisítésük sok pénzbe kerülne.

Kiképzőket is kértek a NATO-csapatba

Gyurcsány arról is beszámolt, hogy Magyarország a jövő nyártól 150 fős kontingenssel vesz majd részt a NATO iraki kiképzési missziójában. Mint mondta, a 150 fős kontingens nem csak őrzés-védelemmel foglalkozhat majd, ugyanis az amerikai tábornok azt kérte, hogy a magyar honvédség küldjön kiképzőket is a programhoz, valamint a törzsvezetésben is vegyenek részt magyar katonák.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: "politikai értelemben ez a döntés nagyon jó visszhangot váltott ki", ugyanis ez az egyik legjelentősebb ilyen természetű hozzájárulás a NATO keretein belül. A miniszterelnök Bagdadban találkozott George Casey tábornokkal, a koalíciós erők amerikai főparancsnokával és a lengyel hadosztály parancsnokával is, akikkel a magyar szállítókontingens kivonulásának körülményeiről tárgyalt.

Amerikai védelem Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc és kísérete szombat reggel érkezett Bagdadba, ahol szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a magyar delegáció tagjai és az őket kísérő újságírók védelmében, amerikai katonák vigyáznak rájuk. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egy korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta: azért fontos ez a látogatás, hogy a kormányfő megismerje, milyen körülmények között dolgoztak a magyar katonák. Úgy alakult, hogy eddig magyar miniszterelnöknek még nem volt módja kimenni Irakba, minden más ország kormányfője már meglátogatta saját haderejét.

Gyurcsány Ferenc és kísérete még szombaton este visszautazik Bagdadba, ahonnan Damaszkusz érintésével térnek vissza Budapestre, érkezésük hétfőn reggel várható.