Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rendszeresek lesznek a Fico-Gyurcsány találkozók

2008.09.01. 18:09
Magyarország és Szlovákia kapcsolatai kétarcúak: a gazdasági és emberi kapcsolatok pezsegnek, de a politikusok a kölcsönös gyanakvás miatt távolságtartók. A kormányfők, mint mondják, ezen változtatnának. Slota közben otthon lepapagájozta a turulokat.

Rendszeressé teszi informális találkozóit a jövőben a szlovák és a magyar miniszterelnök - Robert Fico és Gyurcsány Ferenc erről hétfői kötetlen megbeszélésén állapodott meg, amelyet az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése előtt tartottak Brüsszelben.

Fico a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még mindig érvényes az a meghívás, amelyben magyar kollégáját hivatalos látogatásra invitálta. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban arra mutatott rá: a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének örömét újra és újra nemzetiségi problémák keserítik meg. Mint mondta, egyszerre kell a lelkiismeretükre hallgatni és kötelességüket teljesíteni.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: a magyar-szlovák kapcsolatok kétarcúak. Egyik oldalról talán soha nem látott, intenzív gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jellemzik, a schengeni határok megnyitásával a polgárok találkozása is sokkal könnyebb, mint korábban, másfelől viszont a viszonyt "folyamatosan be tudják árnyékolni a ki nem beszélt vagy éppen nagyon is túlbeszélt nemzetiségi problémák egyes elemei".

Még jó néhány kötetlen találkozót kell megszervezni, mielőtt sor kerülhet a formális találkozóra - szögezte le a magyar miniszterelnök, fontosnak mondva, hogy a hivatalos állami látogatást ne terheljék az említett problémák. A gondok megbeszélésére szerinte eleve alkalmasabbak a "kevesebb külsőséggel, több természetességgel járó alkalmak".

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy egy nemrég publikált felmérés szerint a 15 éves szlovák fiatalok 40 százaléka "nem baráti" érzéseket táplál a magyarokkal szemben. Úgy vélte, ez nem elsősorban politikai kérdés - egyes szlovák politikusok felelőtlen kijelentéseivel nemcsak az a baj, hogy önmagukban sértőek, hanem hogy a fiatalok ezeket a megjegyzéseket szajkózzák.Hozzátette: a kormány annak is tudatában van, hogy például a szlovák kormánykoalíciós tagpártot vezető Ján Slota kijelentéseit nem lehet összekeverni Szlovákia politikájával.

Robert Fico azt hangsúlyozta, hogy nem hisz az említett közvélemény-kutatásoknak, mert az ezeket készítő, az országban működő nem kormányzati szervek "alapvetően azt a politikát gyakorolják, hogy minél rosszabb a szlovák kormánynak, annál jobb".

Fico arról is beszélt, hogy a szlovák kormányt is "zavarják bizonyos dolgok, amelyek Magyarországon történnek". Mi a veszélyesebb, az erőteljes kifejezések vagy egy félfasiszta szervezet, amely Magyarországon menetel? - tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy erről nem is akar beszélni, hanem pozitív dolgokról: azt szeretné, ha a magyarok és szlovákok Szlovákiában jól élnének.

Közben hétfőn Fico koalíciós partnerpártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota monumentális kettős keresztet adományozott, ezúttal a Pozsonyhoz közeli Malacka (Malacky) városának. Slota kijelentette, hogy eltökélt szándéka a szlovák államiság jelképének hatalmas betonmásaival teletűzdelni hazája határvidékét. Sajnálatosnak nevezte, hogy "a területünkön eddig sokkal több turulnak nevezett magyar papagájt avattak fel, mint a szlovák államiságot jelképező, a nemzetünk hazafias szellemét ébresztő kettős keresztet".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!