Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gyurcsány megint berángatná Putyint a kampányba?

2006.09.14. 13:01
Gyurcsány Ferenc hétfőn Szocsiban találkozik az orosz elnökkel. Egy orosz kutató szerint Vlagyimir Putyint nem a magyarországi voksolás befolyásolásának szándéka vezette a meghívással, bár ha Moszkva kimutatja rokonszenvét az egyik oldal iránt, akkor óhatatlanul ellenszenvessé válik a másik oldal szemében.

Az orosz elnök másodszor is belebonyolódik a magyar választási küzdelembe a szocialisták oldalán, állapította meg egy moszkvai kutatónő csütörtökön.

Ljubov Siselina, a moszkvai Gazdaságkutató Intézet vezető munkatársa azt a bejelentést kommentálta az MTI érdeklődésére, hogy Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Szocsiban találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

Putyin érdekelt a jó kapcsolatokban

Az orosz elnököt most a magyar önkormányzati választás kampányába próbálják belerántani, ami egybeesik a magyar kormányfő vizitjével, vélte Siselina.

Ez az önkormányzati választás aligha tartozik Putyin fő gondjai közé ezen az őszön - ironizált az orosz kutató, aki már csak ezért sem gondolja, hogy Putyint a magyarországi voksolás befolyásolásának szándéka vezette volna, amikor meghívta Gyurcsányt Fekete-tenger parti rezidenciájára. Putyin abban érdekelt, hogy a két ország között jó kapcsolatok legyenek, nem pedig abban, hogy ő maga választási harc részesévé váljon.

Az orosz elnök február végén, március elején éppen a magyar parlamenti választási kampány alatt járt Budapesten, emlékeztetett Siselina, aki szerint az lenne a kívánatos, hogy az orosz-magyar együttműködés mindkét ország valamennyi fő pártjának részvételére épüljön.

A kormány kiszorítaná az ellenzéket

A magyar társadalom ugyanis gyakorlatilag két egyenlő részre oszlik politikailag, s ha Moszkva kimutatja rokonszenvét az egyik oldal iránt, akkor óhatatlanul ellenszenvessé válik a másik oldal szemében, amely bizonyos fokig talán még a jelenlegi magyar kormány gazdasági hibáiért is felelősnek fogja tartani.

Az orosz kutatónő a magyar (szocialista) kormánypártnál világos törekvést lát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok monopolizálására, az ellenzéknek a magyar-orosz párbeszédből való kiszorítására, noha már az ellenzék (a Fidesz) kormányzásának végén is meglehetősen konstruktív viszony alakult ki Budapest és Moszkva között.

Ezért a kapcsolatok nem nevezhetők teljesen "egészségesnek", még ha sokszorta jobban fejlődnek is mint Oroszország más kelet-közép-európai országokhoz fűződő viszonya, vélte Siselina, megjegyezve, Budapest nyugodt, pragmatikus, racionális politizálásával értékelődött fel Moszkva szemében az egykori szovjet tömb országai között.