Jenő
-3 °C
6 °C

Gyurcsány megint berángatná Putyint a kampányba?

2006.09.14. 13:01
Gyurcsány Ferenc hétfőn Szocsiban találkozik az orosz elnökkel. Egy orosz kutató szerint Vlagyimir Putyint nem a magyarországi voksolás befolyásolásának szándéka vezette a meghívással, bár ha Moszkva kimutatja rokonszenvét az egyik oldal iránt, akkor óhatatlanul ellenszenvessé válik a másik oldal szemében.

Az orosz elnök másodszor is belebonyolódik a magyar választási küzdelembe a szocialisták oldalán, állapította meg egy moszkvai kutatónő csütörtökön.

Ljubov Siselina, a moszkvai Gazdaságkutató Intézet vezető munkatársa azt a bejelentést kommentálta az MTI érdeklődésére, hogy Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Szocsiban találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

Putyin érdekelt a jó kapcsolatokban

Az orosz elnököt most a magyar önkormányzati választás kampányába próbálják belerántani, ami egybeesik a magyar kormányfő vizitjével, vélte Siselina.

Ez az önkormányzati választás aligha tartozik Putyin fő gondjai közé ezen az őszön - ironizált az orosz kutató, aki már csak ezért sem gondolja, hogy Putyint a magyarországi voksolás befolyásolásának szándéka vezette volna, amikor meghívta Gyurcsányt Fekete-tenger parti rezidenciájára. Putyin abban érdekelt, hogy a két ország között jó kapcsolatok legyenek, nem pedig abban, hogy ő maga választási harc részesévé váljon.

Az orosz elnök február végén, március elején éppen a magyar parlamenti választási kampány alatt járt Budapesten, emlékeztetett Siselina, aki szerint az lenne a kívánatos, hogy az orosz-magyar együttműködés mindkét ország valamennyi fő pártjának részvételére épüljön.

A kormány kiszorítaná az ellenzéket

A magyar társadalom ugyanis gyakorlatilag két egyenlő részre oszlik politikailag, s ha Moszkva kimutatja rokonszenvét az egyik oldal iránt, akkor óhatatlanul ellenszenvessé válik a másik oldal szemében, amely bizonyos fokig talán még a jelenlegi magyar kormány gazdasági hibáiért is felelősnek fogja tartani.

Az orosz kutatónő a magyar (szocialista) kormánypártnál világos törekvést lát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok monopolizálására, az ellenzéknek a magyar-orosz párbeszédből való kiszorítására, noha már az ellenzék (a Fidesz) kormányzásának végén is meglehetősen konstruktív viszony alakult ki Budapest és Moszkva között.

Ezért a kapcsolatok nem nevezhetők teljesen "egészségesnek", még ha sokszorta jobban fejlődnek is mint Oroszország más kelet-közép-európai országokhoz fűződő viszonya, vélte Siselina, megjegyezve, Budapest nyugodt, pragmatikus, racionális politizálásával értékelődött fel Moszkva szemében az egykori szovjet tömb országai között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?