Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Gyógyszerhackre buzdítanak a szegény országok

2001.02.12. 13:24
A nemzetközi gyógyszergyártó cégek romba döntik a szegény országokat mesterségesen magasan tartott áraikkal - áll egy segélyszervezet jelentésében. Az Oxfam a gyógyszerszabadalmak eltörlésére, és a készítmények másolására, helyi gyártására szólít fel. A módszer már bevált, Braziliában felére esett vissza az AIDS-ben elhalálozottak száma.

A nemzetközi gyógyszergyártó vállalatok és a fejlett országok kormányai ,,hadat viselnek" a harmadik világ országai ellen - áll az Oxfam nevű segélyszervezet február 12-i nyilatkozatában. Az Oxfam hétfőn nyilvánosságra hozott két jelentésével kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártók által mesterségesen magasan tartott árak miatt a világ legszegényebb országai nem tudnak hozzáférni a szükséges gyógyszerekhez, így az AIDS ellen használt készítményekhez sem.

Megfizethetetlenek az AIDS-gyógyszerek

A gyógyszergyártók által mesterségesen magasan tartott árak miatt a világ legszegényebb országai nem tudnak hozzáférni a szükséges gyógyszerekhez
Az AIDS ellen ugyan nincsen tökéletes gyógyszer, bizonyos, úgynevezett antiretrovirális szerek szedésével a szervezetben visszaszorítható a HIV vírus, így a beteg - a gyógyszer helyes szedése esetén - nem hal meg. A ,,hármas koktél" - ahogy nevezik - azonban nagyon drága, egy embernek 10-15 ezer dollárba kerül évente. Ezt a szegény, a betegségtől legjobban fenyegetett országok nem tudják megfizetni.

A probléma persze nem csak az AIDS-gyógyszerekre vonatkozik. Az Oxfam becslése szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez. A jelenlegi világkereskedelmi szabályozás értelmében a gyógyszergyártók 20 évre szabadalmat kapnak az általuk kidolgozott gyógyszerekre. Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag annyiért árulhatják a szert, amennyiért akarják.

Másolt gyógyszerekkel próbálnak magukon segíteni

Egyes szegény országok a népességüket fenyegető katasztrófát úgy próbálják elhárítani, hogy vagy a szabályozásban rejlő kiskapukat kihasználva, vagy a szabadalmat megszegve lemásolják, és helyileg gyártják a szükséges gyógyszereket. Indiában a szabadalmazott verzió árának nyolcadába kerül a helyileg előállított verzió.

AIDS Afrikában
Az ENSZ felmérése szerint a Szaharától délre eső területeken több mint 25 millió ember HIV-fertőzött. Botswana lakosságának például a harmada fertőzött. Csak 2000-ben 3,8 millió ember fertőződött meg. A betegség terjedése olyan mérvű, hogy gazdasági összeomlást vetít előre. Az ENSZ szerint ezeknek az országoknak legalább évi másfél milliárd dollárra volna szükségük, hogy hatékony megelőzőintézkedéseket foganatosítsanak.
Braziliában a kormány által készített antiretrovirális szerek minden AIDS-beteg számára ingyen hozzáférhetőek. Az AIDS-ben meghaltak aránya azóta felére (!) csökkent a latin-amerikai országban. Február 7-én pedig egy indiai gyógyszergyártó - ami szintén másolja a szereket - afrikai országoknak évi 350 dollár személyenkénti áron kínálta fel az AIDS-gyógyszert. India ugyanis 2005-ig nem ismeri el a gyógyszerszabadalmakat.

Az Oxfam azt javasolja, hogy tegyék lehetővé a szabadalmazott szerek helyi, olcsó gyártását. Egy ötmilliárd dolláros alap felállítását is javasolják, új szerek kifejlesztésére, és a szegény országok gyógyszerellátásának támogatására. ,,A Világkereskedelmi Szervezetnek meg kell változtatnia a játékszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyógyszergyártók eltapossák az olcsó, helyi termelőket." - mondja Justin Forsyth, az Oxfam igazgatója.

A gyógyszergyárak bíróságon próbálják megakadályozni a szabadalomtörést

Az Oxfam becslése szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez
A gyógyszergyárak a Világkereskedelmi Szervezetnél és egyéb bíróságokon jelentik fel a szabadalmat megszegőket. Jelenleg több mint 15 országot fenyegetnek a szabadalom megsértése miatt bírósági eljárások vagy kereskedelmi szankciók, köztük Indiát, Dél-Afrikát, a Dominikai Köztársaságot, és Thaiföldet.

Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó, a GlaxoSmithKline nyilatkozatában közölte: az Oxfam túlegyszerűsíti a dolgot. Szerintük a katasztrofális afrikai egészségügyi állapotok javítására sokkal alapvetőbb szociális problémákat kell megoldani, nem csak a szabadalmak kérdését. Az Oxfam elismeri, hogy a legsúlyosabb probléma a szegénység.

A GlaxoSmithKlein hozzáteszi: a gyógyszergyártók több afrikai ország számára speciális árengedményt adnak. A tárgyalások azonban lassan haladnak, eddig csak Ugandával, Szenegállal, és Ruandával sikerült megegyezni. A társaságok nem hozták nyilvánosságra a részleteket, de egy szenegáli tisztviselő azt nyilatkozta az International Herald Tribune-nek, hogy a készítmények ára évente ezer dollár per fő lenne. Azok országok, ahol a gyógyszereket másolnak, nem kaptak ajánlatot.

A gyártók a fejlett országokon keresnek

A gyártók szerint a gyógyszermásolás más gondokhoz is vezethet. A HIV-ellenes antiretrovirális szerek szedésének ugyanis nagyon szigorú rendje van, amelynek elrontása esetén a vírus mutál, és a gyógyszer használhatatlanná válik. A cégek szerint a készítmények ára pont azért ilyen magas, mert a mutáció miatt folyamatosan új drogokat kell kifejleszteni. Egy, a New York Times által idézett felmérés azonban rámutat: a gyártók bevételének mindössze néhány százaléka származik a szegény országokból, itt tehát nyugodtan lehetne spórolni.  • Vennék
  • Hírek