Emőke
-4 °C
9 °C

Gyomorfalán át vezethetnek szondát a pápába

2005.03.31. 14:24
A Gemelli klinika orvosai ismét bevitetnék a pápát, de ezt sem az egyházfő, sem a vatikáni méltóságok nem akarják. A II. János Pál orrán át bevezetett gyomorszonda biztosítja a beteg megfelelő táplálását, de csak átmeneti megoldás lehet, mondta Gianni Pezzoli ideggyógyász professzor egy olasz lapnak. A 17 éve tartó Parkinson-kór a pápa felsőtestét támadta meg elsősorban.

A pápa nyelési nehézségei miatt kényszerültek a kezelőorvosok az orrszonda bevezetésére, írta a La Repubblica című olasz lap, amely csütörtökön már kész tényként kezelte az orrszonda alkalmazását. Egy szaktekintély szerint ez csak átmeneti megoldás lehet, alig egy hét múlva a gyomorfalon keresztül beültetett szonda következhet.

"Nem a pápa, hanem Krisztus szenvedései váltanak meg minket"
Megosztott az olasz közvélemény a pápa szenvedéseinek nyilvános bemutatásával kapcsolatban. Az egyik oldal felfogása szerint a pápa a beteg ember méltóságát bizonyítja megjelenéseivel, mások szerint viszont a szentatya kálváriája, egyfajta "fájdalomshow" jellegű közszereplése éppen a krisztusi üzenetet homályosítja el, írta csütörtöki számában a La Stampa című olasz lap. Franco Ferrarotti olasz szociológus arra figyelmeztet: nagy körültekintés kell ahhoz, hogy a szenvedés ne váljon színpadi látványossággá, hisz ilyenkor a hit üzenete háttérbe szorul. A La Stampa idézi Vincenzo Marras atya felhívását, amely szerint "megálljt kell parancsolni II. János Pál mutogatásának, mert nem a pápa, hanem Krisztus szenvedései váltanak meg minket".

II. János Pál magánorvosa, Renato Buzzonetti szerint ugyanakkor "egy kis türelemmel visszanyerheti hangját" az egyházfő. A szentatya, akin február 24-én hajtottak végre gégemetszést, azóta nem tudott megszólalni nyilvánosan, hogy március 13-án elhagyta a Gemelli klinikát. Legutóbb szerdán vallott kudarcot beszédkísérlete: csak némán tudott áldást osztani palotája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak.

A La Repubblica felhívja a figyelmet, hogy a nyugalomra intő vatikáni források nem helyettesíthetik az egyházfő egészségi állapotáról szóló valós orvosi jelentéseket, amelyek hiánya egyre inkább érzékelhető a pápát szenvedni látó közvélemény számára.

A Gemelli orvosai bevitetnék, a pápa maradna Vatikánban

A nemrég beszerelt orrszonda a jobb táplálkozás, az erőgyűjtés lehetőségét ígéri az agg pápának, és vatikáni források szerint a gyógyuláshoz nincs is szükség újabb kórházi kezelésre, csak pihenésre és időre.

A Gemelli klinika orvosai viszont szeretnék újból a klinikára szállítani II. János Pált, hogy ott folytassák a kezelését. A pápa hevesen tiltakozik ez ellen; "az a véleménye, hogy egy pápának a Vatikánban kell meghalnia" - mondták a pápa környezetében élő emberek.

A szakértő szerint az orrszonda csak ideiglenes megoldás lehet

Gianni Pezzoli ideggyógyász professzor, az olasz Parkinson-kórosok egyesületének elnöke a La Repubblicának azt mondta, hogy az orrszonda csak ideiglenes megoldás lehet, "hamarosan újabb műtétre lesz szükség". A szakember szerint a pápa tizenhét éve tartó Parkinson-kórja egyáltalán nem gyors lefolyású, a parkinsonosok többsége súlyosabb állapotban van, mint a katolikus egyházfő.

A professzor szerint hamarosan egy, a gyomorfalon keresztül bevezetett szondával kell felváltani az orrszondát. A táplálkozás javításával és a fertőzési veszélyek kizárásával stabilizálni lehet a klinikai állapotot.

Pezzoli elmondta, a betegség a felsőtestét támadta meg elsősorban, és ilyen esetekben komoly fertőzési veszélyeket jelent a félrenyelt, tüdőbe került étel és nyál. Éppen ezért teljesen logikus orvosi döntés, hogy a táplálékot közvetlenül a gyomorba juttassák szondán keresztül. Az olasz professzor szerint a végleges, altesti gyomorszonda beültetése után egy idővel elképzelhető a kanül kivétele is a beteg torkából, aki így visszanyerheti beszédképességét is.