Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lelőtték a sarm-es-sejki merénylők kiképzőjét

2005.11.21. 16:30
Tűzharcban megölték a sarm-es-sejki és a tábai szállodák elleni merényletek elkövetőinek kiképzőjét az egyiptomi hatóságok. A nyomozók szerint a merényleteket egy beduin csoport követte el, 37 terroristát őrizetbe vettek, 11-et lelőttek.

Lelőttek két, a sarm-es-sejki és a tábai szállodarobbantással gyanúsított beduint az egyiptomi hatóságok. A beduinok a hatóságok elől a Sínai-félsziget hegyeibe menekültek, ahol tűzharcban estek el. Az egyiptomiak szerint egyikük, Szálem es-Senub képezte ki a robbantásokra.

A másik lelőtt terrorista a bombaszakértő unokatestvére volt, aki tevékenyen részt vett az összesen csaknem száz halálos áldozatot követelő terrorcselekményekben, továbbá az egyiptomi-izraeli határt ellenőrző nemzetközi megfigyelők elleni terrortámadásban is.

A kairói hivatalos bejelentés szerint az egyiptomi rendőrség eddig 37, a merényletek elkövetésével gyanúsított terroristát vett őrizetbe, akik már részletes beismerő vallomást is tettek. További tizenegy terrorista a biztonsági erőkkel vívott tűzharcokban vesztette életét.

Kairó szerint a Sarm-es-Sejkben, Tábában és a nemzetközi ellenőrök ellen végrehajtott terrortámadások mögött ugyanaz a szélsőséges beduin csoport állt. A csoport tagjait még a nyár végén egyértelműen azonosították gyanúsítottak vallomásai és DNS-tesztek segítségével.