Emőke
-4 °C
9 °C

Gyurcsány megköszönheti Slotának

2008.05.22. 12:09
Nyilvánvalóan hűvösre sikeredett volna a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó, ha Gyurcsány Ferenc eleget tesz Robert Fico meghívásának, de két szomszéd ország között még a hűvös kapcsolat is jobb a semmilyennél, mert hogy a "feszült és kórosan hideg szlovák-magyar viszonyban elengedhetetlen a párbeszéd" - írta csütörtökön a pozsonyi Pravda.

A baloldali színezetű szlovák napilap cikkírója szerint Gyurcsány és Fico kapcsolatában fordulat állt be, méghozzá Fico javára.

Várható volt, hogy Gyurcsány "a komoly hazai gondok" miatt elhalasztja a látogatást, de miután Ján Slota "primitív és sértő provokációjával" a "vétkes" pozíciójába hozta a szlovák felet, a vizitet Pozsony már nem, Budapest azonban még lemondhatta.

Ha nincs az ostobán hőbörgő (Szent Istvánt lovas bohócnak nevező) Slota, a szlovák kormány "szinte mindenben" láthatóan meggyőző erőfölénybe került volna a magyar kormánnyal szemben, mert "a nacionalizmus és az utcai hangoskodások, a politikai radikalizmus nem Szlovákiában, hanem Magyarországon terjed. Ráadásul a szlovák kormány stabilitásnak, látványos gazdasági növekedésnek és népszerűségnek örvendhet", míg a kisebbségben kormányzó Gyurcsány kabinetjéről ennek a fordítottja mondható el. "A nacionalista ellenzék által szorongatott, a gazdaság és a költségvetés kimerülésével meggyöngült Gyurcsány kormánya gyakorlatilag képtelen megoldani a gondokat" - írta a Pravda.

"Orbán Fidesze tömeges támogatást élvez, s Magyarországon már csak kevesek kérdőjelezik meg, hogy ő lesz a legközelebbi választások győztese. A Fidesz mellett a kisebb szélsőséges pártok is erőre kapnak", az egyikük Magyar Gárda néven folyamatosan gyarapodó félkatonai szervezkedést alapított, amelynek "nemzeti harcra készülődő" tagjai nyilvánosan masírozgatnak, és kormányellenes, "esetleg szlovákellenes tüntetéseket is nagyobb akadályoztatás nélkül rendezhetnek" - áll a pozsonyi újságban.

A cikkíró, a magyar kérdésekkel rendszeresen foglalkozó Dag Danis ismerteti a pilisszentkereszti szlovákokat ért sérelmek sorát, s annak okait az ottani települési önkormányzatban gyökeret eresztő magyar nacionalizmusban, javarészt az önkormányzat "Fideszhez, vagy annak hírhedt Polgári Köreihez tartozó", a nemzeti erőket mozgósítani hivatott tagjaiban látja.

Megállapítja, hogy a pilisszentkereszti szlovákok "a puszta politikai túlélésért küzdenek". Mint írja: "A problémákkal szembesülő magyar kormány a konfrontációk során tehetetlennek bizonyult, Gyurcsányt odahaza egyre gyakrabban minősítik ellenséges nemzetközi erők szolgálatában álló hazaárulónak", s ha az adott körülmények között keményebben lépne fel a Magyar Gárda ellen, akkor "maradék erejét is elveszítené".

Danis szerint Ficóhoz képest Gyurcsány szénája "valóban rosszul áll", mégpedig "azon egyszerű oknál fogva, hogy a magyar gondok sokkal komolyabbak, mélyebbek és veszélyesebbek a szlovák gondoknál.

Nacionalizmus, utcai erőszak, bizalomhiány, gazdasági pangás" - sorolja "a túlságosan gyönge és kimerült magyar kormány által megoldhatatlan gondok" sorát a szlovák lap elemző írásának szerzője,majd leszögezi: "Slota talpig politikai analfabétának és ügyetlen bohócnak bizonyult, amikor ebben a helyzetben teljesen hiábavalóan és ostoba módon megsértette a magyarokat. Gyurcsány viszont különleges humorérzékről és iróniáról adott tanúságot, amikor Ficónak finoman értésére adta, hogy a saját háza táján tegyen rendet a (Slota-féle) radikálisokkal."