Klaudia
-3 °C
3 °C

Kiürítették a Downing Street környékét

2005.07.11. 14:47
Egy órára kiürítette London kormányzati negyedének főutcáját hétfőn a rendőrség. Protestáns testvérháborúban egy férfi meghalt, egy másik súlyosan megsebesült Belfastban.

Kiürítették hétfő délben a londoni kormányzati negyed főutcáját, miután egy emeletes buszon gyanús csomagot találtak. Lezárták a parlamenttől a Trafalgar-térig húzódó, másfél kilométeres Whitehallt, amelyet a legfőbb kormányhivatalok szegélyeznek. Itt áll többek közt a külügyminisztérium, a pénzügyminisztérium és a védelmi minisztérium épülete, és ide nyílik a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street is.

A széles, rendkívül forgalmas, általában turistákkal zsúfolt főútról mindenkit kitereltek, és az utca mindkét végét lezárták. A rendőrség nem közölte, hogy Tony Blair kormányfő a riasztás idején a Downing Street-i rezidencián tartózkodott-e.

A rendőrség a kiürítést azzal indokolta, hogy a Whitehallon közlekedő egyik doubledeckeren gyanús csomagot találtak. A hétfői riadót hozzávetőleg ötven perc után lefújták, és a forgalom ismét megindult a Whitehallon. A csomagról a Scotland Yard illetékese csak annyit közölt, hogy "nem tette indokolttá ellenőrzött robbantás végrehajtását".

A múlt csütörtöki merényletek egyikét egy jellegzetes piros emeletes buszon követték el a British Museumtól nem messze; ebben a robbantásban tizenhárman haltak meg.

Lövöldözések Belfastban

Egy férfi meghalt, egy másik súlyosan megsebesült két lövöldözésben az észak-ír főváros, Belfast protestáns részén hétfő hajnalban, közölte a rendőrség. Woodvale negyedben három férfi hatolt be egy házba, ahol többször tüzet nyitottak egy fiatalemberre, majd autóval elmenekültek. A meglőtt férfi kórházba szállítás közben meghalt. Éjfél körül egy közeli utcában egy másik férfire lőttek rá, aki súlyosan megsebesült.

Lord Nelson McCausland protestáns képviselő szerint a lövöldözés a különböző protestáns csoportok közötti újabb testvérgyilkos háború megnyilvánulása. A múlt héten egy 19 éves férfit lőttek le otthonában Belfast egyik protestáns negyedében hasonló indíttatásból.