Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Gyűrűk Urával kampányolnának az olasz újfasiszták

2002.01.22. 13:04
Az olasz szélsőjobb Nemzeti Szövetség fiatal tagok toborzására akarja használni a Gyűrűk Ura című művet. Szerintük a mű pártjuk értékrendjéhez áll a legközelebb.
Mialatt a világ nagy részén pusztán kasszasikernek tekintik a "Gyűrűk Ura" című fantasztikus filmet, addig az olasz szélsőjobb ifjúsági szervezete nézeteinek népszerűsítésére szeretné használni - jelentette a Reuters.

A könyv értelmezései

Szélsőjobboldali írok, kiadók a saját értékeik - a fizikai erőnlét, a vezetés és a hűség - magasztalását látják a brit J.R.R Tolkien kötetében. Olaszországban az 1970-es években jelent meg a könyv. A Nemzeti Szövetség elődjének ifjúsági szárnya is ebben az időben alakult, amikor az olasz jobboldal a Tolkien mű, és sajátságos értelmezésével probálta népszerűsíteni magát. A Gyűrűk Ura tulajdonképpen az egyén és a közösség közti harcot szimbolizálja - mondta Basilio Catanoso, a Nemzeti Szövetség ifjúsági szárnyának vezetője.

Frodó balos lett volna?

Csak Olaszországban van ilyenfajta jobboldali értelmezése a műnek - mondta az egyik olasz fantasy író, Valerio Evangelisti. De a mű ellentétesen is értelmezhető - teszi hozzá Francesco Alo, egy olasz filmes website, a Caltanet szerkesztője. "A gyűrű erejének elpusztítása, a multikulturális társadalom - hobbitok, manók, emberek és törpék szövetsége a gonosz ellen tulajdonképpen baloldali eszmék Tolkien mindig is tagadott bármiféle politikai szándékokat a műben.

Nyári hobbit-táborok

A történet egy fiatal hobbit (félszerzet) küzdelmeiről szól, akinek a gonosz varázsgyűrűt kell elpusztítania, amely a kulcs a civilizáció jövőjéhez. A fantasztikus könyv szereplői félszerzetek, törpék és tündék. Az 1970-es években az NSZ elődje, az újfasiszta Olasz Társadalmi Mozgalom (MSI) úgy nevezett nyári hobbit-táborokat szervezett. Az NSZ a kilencvenes évek közepén vált ki az MSI-ből, majd Gianfranco Fini vezetése alatt szalonképessé tette magát az olasz politikai életben. Az NSZ öt minisztert adott Silvio Berlusconi jobbközép kormányának.

Xénia-láz

Az NSZ ifjúsági szárnya a tagok létszámának növeléséért megtesz mindent. Arra bíztatják a tanulókat, hogy lépjenek be a "szövetségbe", amely célzás a trilógia első kötetének címére: "A Gyűrű Szövetsége". A filmet pénteken mintegy 700 olasz moziban mutatták be, és eddig mintegy 500 millió dolláros bevételt hozott világszerte - adta hírűl a Reuters.