Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

A Gyűrűk Urával kampányolnának az olasz újfasiszták

2002.01.22. 13:04
Az olasz szélsőjobb Nemzeti Szövetség fiatal tagok toborzására akarja használni a Gyűrűk Ura című művet. Szerintük a mű pártjuk értékrendjéhez áll a legközelebb.
Mialatt a világ nagy részén pusztán kasszasikernek tekintik a "Gyűrűk Ura" című fantasztikus filmet, addig az olasz szélsőjobb ifjúsági szervezete nézeteinek népszerűsítésére szeretné használni - jelentette a Reuters.

A könyv értelmezései

Szélsőjobboldali írok, kiadók a saját értékeik - a fizikai erőnlét, a vezetés és a hűség - magasztalását látják a brit J.R.R Tolkien kötetében. Olaszországban az 1970-es években jelent meg a könyv. A Nemzeti Szövetség elődjének ifjúsági szárnya is ebben az időben alakult, amikor az olasz jobboldal a Tolkien mű, és sajátságos értelmezésével probálta népszerűsíteni magát. A Gyűrűk Ura tulajdonképpen az egyén és a közösség közti harcot szimbolizálja - mondta Basilio Catanoso, a Nemzeti Szövetség ifjúsági szárnyának vezetője.

Frodó balos lett volna?

Csak Olaszországban van ilyenfajta jobboldali értelmezése a műnek - mondta az egyik olasz fantasy író, Valerio Evangelisti. De a mű ellentétesen is értelmezhető - teszi hozzá Francesco Alo, egy olasz filmes website, a Caltanet szerkesztője. "A gyűrű erejének elpusztítása, a multikulturális társadalom - hobbitok, manók, emberek és törpék szövetsége a gonosz ellen tulajdonképpen baloldali eszmék Tolkien mindig is tagadott bármiféle politikai szándékokat a műben.

Nyári hobbit-táborok

A történet egy fiatal hobbit (félszerzet) küzdelmeiről szól, akinek a gonosz varázsgyűrűt kell elpusztítania, amely a kulcs a civilizáció jövőjéhez. A fantasztikus könyv szereplői félszerzetek, törpék és tündék. Az 1970-es években az NSZ elődje, az újfasiszta Olasz Társadalmi Mozgalom (MSI) úgy nevezett nyári hobbit-táborokat szervezett. Az NSZ a kilencvenes évek közepén vált ki az MSI-ből, majd Gianfranco Fini vezetése alatt szalonképessé tette magát az olasz politikai életben. Az NSZ öt minisztert adott Silvio Berlusconi jobbközép kormányának.

Xénia-láz

Az NSZ ifjúsági szárnya a tagok létszámának növeléséért megtesz mindent. Arra bíztatják a tanulókat, hogy lépjenek be a "szövetségbe", amely célzás a trilógia első kötetének címére: "A Gyűrű Szövetsége". A filmet pénteken mintegy 700 olasz moziban mutatták be, és eddig mintegy 500 millió dolláros bevételt hozott világszerte - adta hírűl a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!