Az ügyészség vizsgálja a feltételezett náci bűnös ügyét

2005.01.19. 17:52
A Külügyminisztérium kérésére a Legfőbb Ügyészség szerdán elkezdte vizsgálni a Perthben élő Charles Zentai ügyét. Ha a törvény engedi, a magyar állam kezdeményezi a kínzással és gyilkossággal vádolt ausztrál állampolgár kiadatását.

Megkezdte a Legfőbb Ügyészség a magyar származású, feltételezett háborús bűnös ügyének vizsgálatát, miután a Külügyminisztérium kedden felkérte erre, mondta Borbély Zoltán szóvivő. Az ügyészek azt fogják vizsgálni, hogy a már megküldött, illetve az ezután beszerzett iratok alapján fennáll-e a kiadatási eljárás megindításának lehetősége.

A Külügyminisztérium honlapján olvashatók szerint tavaly december óta folytatnak előzetes vizsgálatot a Simon Wiesenthal Központ által jelzett, feltételezett magyar náci bűnös ügyében. Ha a törvényes feltételek fennállnak, a magyar hatóságoknak kell kérniük a jelenleg ausztrál állampolgárságú személy kiadatását. A Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tehetik az igazságügyi eljárás megindítását, ezért az ügyet az ügyészséhez tette át.

Cáfol

Az ausztráliai Perthben élő, 86 éves Charles Zentai tagadja állítólagos háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében. Nyomára az "Utolsó esély" akció keretében bukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy budapesti katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember megkínzásában és meggyilkolásában, akinek holttestét kövekkel terhelve dobták a Dunába. Két feltételezett bűntársát a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába.

A Wiesenthal-központ igazgatója július közepén jelentette be Budapesten, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély elnevezésű akciót a még élő náci háborús bűnösök felkutatására.  • Hírek
  • Hírek