Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb szerb háborús bűnöst fogtak el

2006.01.20. 14:05
Kapcsolódók (11)
Dragan Vasiljkovicot Sydneyben vették őrizetbe, és azzal vádolják, hogy az 1991-95-ös szerb-horvát háború elején egy szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és civilek megkínzására és elűzésére adott utasítást.

Őrizetbe vették az Ausztráliában élő szerb Dragan Vasiljkovicot, akit a horvát hatóságok háborús bűnök elkövetésével vádolnak - közölte pénteken Philip Ruddock főállamügyész. A horvát hatóságok azzal vádolják a "Dragan kapitány" néven is ismert Vasiljkovicot, hogy az 1991-95-ös szerb-horvát háború elején egy szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és civilek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

A szerb-montenegrói és ausztrál állampolgársággal is rendelkező Vasiljkovicot a horvát hatóságok körözése alapján Sydneyben vette őrizetbe az ausztrál szövetségi rendőrség, 4000 kilométerre a férfi lakóhelyétől, Perthtől. A horvát hatóságoknak hatvan napjuk van, hogy benyújtsák a hivatalos kiadatási kérelmet Ausztráliának - tudatta Philip Ruddock közleményében.

Vesna Skare-Ozbolt horvát igazságügyi miniszter Zágrábban közölte, hogy országa egy héten belül benyújtja a kiadatási kérelmet.

A most 51 éves Vasiljkovic a háború idején az "Alfa" szerb félkatonai alakulatot vezette. Egy 1994-es ENSZ-jelentés a hírhedt Zeljko Raznatovic - "Arkan kapitány" - szerb szabadcsapatvezér helyetteseként írta le őt.