Konrád
8 °C
26 °C

Itt tart a háború

2003.03.25. 00:37
Az amerikai vezetésű csapatok nyolcvan kilométerre megközelítették Bagdadot. Nadzsafnál, a korábbi hírekkel ellentétben, mégsem vegyifegyvergyártó üzemet találtak a szövetségesek. Délen, a síiták által lakott 1,9 milliós Bászrában súlyos utcai harcok dúlnak.
Úton Bagdadba
Az amerikai vezetésű csapatok nyolcvan kilométerre megközelítették a várost. A szövetségesek által rettegett Köztársasági Gárdával még nem találkoztak, főhadiszállásukat folyamatosan bombázzák. Karbala térségében homokviharok dúlnak, valamint a BBC helyszíni tudósítója szerint erős tűz alá vették a brit-amerikai erőket. Az NBC szerint Nadzsafnál, a korábbi hírekkel ellentétben, mégsem vegyifegyvergyártó üzemet találtak a szövetségesek.

Bagdad: erősödő légicsapások
Bagdad ellen a szövetségesek hétfőn öt légitámadást hajtottak végre. Az esti légitámadás valósággal megremegtette a várost, amelynek központi és déli részét egyaránt bombázták a szövetségesek.

Dél: ellentmondó jelentések
Délen, a síiták által lakott 1,9 milliós Bászrában súlyos utcai harcok dúlnak. A város iraki védői a lakóövezetekben rejtőzködnek, és igyekeznek váratlan csapást mérni az ellenségre. Egyes vélemények szerint ez a "főpróbája" annak, ami Bagdadban vár a brit-amerikai erőkre.
A rumailai olajmezőket a szövetségesek - állításuk szerint -ellenőrzésük alá vonták, ám a hír valódiságát megkérdőjelezi, hogy a térségbe továbbra sem engednek újságírókat, mondván, "nem biztonságos".

Észak: még nincs front
Még nem nyílt meg az északi front. Az amerikai különmegbízott eredménytelen tárgyalásokat folytatott Ankarában. A törökök mindenáron be akarnak vonulni a kurdok lakta Észak-Irakba, az amerikai vezetés ezt nem nézné jó szemmel. Törökország engedélye nélkül a szövetségesek szárazföldi alakulata nem lendülhet támadásba.
Az északi olajmezők központjában fekvő két több mint félmilliós nagyvárost, Moszult és Kirkukot tovább bombázza a brit és amerikai légierő.