Mátyás
-6 °C
1 °C

Így áll a háború

2003.04.06. 08:25
Bagdad központjában vasárnap reggel újabb robbanásokat lehetett hallani, míg a repülőtér környékén tüzérségi harcok folytak. Az amerikai légierő az iraki főváros fölött 24 órás járőrszolgálatot tart a városban harcoló szövetségesek támogatására. George Bush szombaton rövid rádióbeszédben fordult a nemzethez: "Faluról falura, városról városra jön el a szabadság." Az amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő hétfőn és kedden Észak-Írországban találkozik ismét egymással.
Irak középső részén a légierő és a szárazföldi csapatok támadják a körülzárt Kerbalát. A síiták szent városában utcai harcok folynak. Északon Moszul felé haladnak az amerikai szárazföldi erők.

Nonstop járőrszolgálat Bagdad fölött

Bagdad központjában vasárnap reggel újabb robbanásokat lehetett hallani, míg a repülőtér környékén tüzérségi harcok folytak - jelentette a Reuters tudósítója. Amerikai katonai források szerint "jelentős számú" katonai erő harcol a fővárosban a Köztársasági Gárda egységei ellen. Az USA elfoglalta a Medina hadosztály főhadiszállását.

Az amerikai légierő az iraki főváros fölött 24 órás járőrszolgálatot tart a városban harcoló szövetségesek támogatására. Ugyancsak amerikai illetékesek szerint a nemzetközire keresztelt Szaddám repülőtér hamarosan gépeket fogadhat; Irak szerint a repteret visszafoglalták.

Bush: Faluról falura, városról városra

George Bush szombaton rövid rádióbeszédben fordult a nemzethez: "Faluról falura, városról városra jön el a szabadság." Az amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő hétfőn és kedden Észak-Írországban találkozik ismét egymással. A szintén harcoló alakulatokat küldő Ausztrália miniszterelnöke, John Howard szerint a szövetségesek nagyon jól állnak, de ez nem jelenti a háború közeli befejezését. Az iraki televízió szombat este fiai társaságában újból mutatta Szaddám Huszein elnököt.

A Pentagon adatai szerint 79 amerikai meghalt, nyolc eltűnt, hét fogságba esett. A britek közül 27 ember vesztette életét. Az iraki katonai áldozatok számáról továbbra sincs hivatalos adat, a civilek közül - bagdadi források szerint - 1252 ember meghalt, 5103 megsebesült.