Konstantin
12 °C
25 °C

Az öbölháború veteránjainak harmada beteg

2008.03.11. 09:07
A veteránok megbetegedéseit vizsgáló amerikai bizottság vezetője szerint bizonyos, hogy mérgezést szenvedtek az 1991-es öbölháború katonái. A veteránok harmada szenved súlyos betegségektől. Egy rovarirtószer és egy ideggáz elleni védőanyag lehet felelős.

Gyakorlatilag az amerikai kormány a felelős az öbölháborúban szolgált katonák megbetegedéséért, derült ki a legfrissebb kutatásokból. Az USA kongresszusa egy szakértői bizottságot állított fel, hogy kiderítse, miért panaszkodik krónikus betegségekre sok, az 1991-es Irak elleni háborút megjárt katona.

A bizottság most közzétett szerint nyilvánvaló, hogy mérgezés okozza a veteránok problémáit, írja a BBC. A katonák harmada panaszkodik állandó kimerültségre, izomfájdalomra, alvási zavarokra illetve légzési nehézségekre.

A kutatók több mint száz esetet vizsgáltak ki, és a megállapították, hogy nyilvánvaló összefüggés van bizonyos kémiai anyagok bevitele és a betegségek között.

Két szert is felelősnek tartanak: az egyik egy rovarirtó, amivel egy sivatagi légyfajtól óvták a katonákat. A másik pedig egy ideggáz ellen védelmet nyújtó anyag.

A kutatók szerint azért nem érintett mindenkit a megbetegedés, mert az emberek nem egyformán érzékenyek ezekre a szerekre. Sokáig azt vizsgálták, hogy nem lehetnek-e pszichológiai okai a betegségnek, de ezt végül kizárták.