Főtisztek segítettek a haditai mészárlás eltussolásában

2006.05.31. 11:15
Ha a Time magazin újságírói nem tájékoztatják értesüléseikről az amerikai hadsereg iraki parancsnokait, azok sosem értesültek volna a Haditában történtekről. A tengerészgyalogosok merénylet áldozataiként tüntették fel a lemészárolt iraki civileket, elöljáróik is segítették az eset eltussolását.

Magas rangú katonai parancsnokok segíthettek a tengerészgyalogosok haditai bosszúmészárlásának leplezésében. A New York Times (NYT) jelentése szerint az Irakban állomásozó amerikai csapatok a Time januári tényfeltáró cikke után kezdett vizsgálata gyakorlatilag mindenben megcáfolta a tengerészgyalogság a tavaly novemberi, 24 iraki halálával végződő súlyos incidensről készített hivatalos jelentését.

Az első mondatig igaz

A jelentésről - amit a hadsereg a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt nyilvánosságra hozni - egy neve elhallgatását kérő, magas rangú katonatiszt nyilatkozott. Mint mondta, a hadsereg február 14-én indított vizsgálatot, miután a Time riporterei tájékoztatták az iraki parancsnokságot értesüléseikről. A hadsereg vizsgálói a tengerészgyalogosok eredeti jelentésének tanulmányozásával kezdték vizsgálatukat.

"Elég ellentmondás volt benne ahhoz, hogy sehogy se álljon össze a kép" - nyilatkozta a NYT-nek a neve elhallgatását kérő főtiszt. A tengerészgyalogosok beszámolója szerint pokolgépes merénylet történt, amiben tizenöt iraki civil életét vesztette, majd tűzharc tört ki a lázadókkal, amiben kilenc embert megöltek. Mint kiderült, egyedül a pokolgépes merényletről szóló rész volt igaz.

Fejlövés

Az iraki civilek azonban már a haditengerészek áldozatául estek, legalábbis erről tanuskodik a halottkém jelentése is, melynek megállapításai szerint többségükkel fejlövés végzett. A Time szemtanúk és a támadásban résztvevő tengerészgyalogosok megkérdezésével készült tényfeltáró riportja szerint valójában a pokolgép csak az egyik tengerészgyalogossal végzett. Társai ezután azonnal agyonlőttek egy taxisofört és négy utasát, akik mind fegyvertelen diákok voltak. Ezután házról házra járva végeztek még 19 civillel, köztük nyolc nővel és két gyerekkel. Fegyver mindössze egy áldozatuknál volt, de azt sem sütötték el.

Amellett, hogy a tengerészgyalogság hivatalos jelentése köszönőviszonyban sem volt a tényleges történtekkel, az is az eltussolási kísérletre utal, hogy a tengerészgyalogság nem sokkal az incidens után anyagi kárpótlással próbálta elhallgattatni az áldozatok rokonait. A tengerészgyalogság 38 000 dollárt fizetett ki a merénylet áldozataként feltüntetett 15 ember rokonainak - akik egyébként Hadita egyik elöljárónak rokonai is voltak.

A NYT szerint a tengerészgyalogság 2500 dolláros kompenzációt fizethet a harcok civil áldozatainak, de ez nem vonatkozik a terrortámadások áldozataira.

Bush sem tudta

A felső katonai vezetők felelősségére utal az is, hogy az 1. tengerészgyalogos dandár, a Haditában gyilkoló Kilo század alakulatának parancsnokát áprilisban, hazatérése után felmentették a szolgálat alól. A NYT hiába kereste kaliforniai otthonában Jeffrey Chessani alezredest, az egység volt parancsnokát.

Az eltussolásra utal az is, hogy George W. Bush a Fehér Ház szóvivője szerint csak a Time magazinból értesült arról, hogy valami történt Haditában. "Ha véget ér a vizsgálat, minden részletét nyilvánosságra hozzuk, hogy teljes képünk lehessen arról, mi történt" - jelentette ki Tony Snow.  • Tippek
  • Hírek