Zsófia
17 °C
21 °C

Bush főtanácsadója összekeverte Tibetet Nepállal

2008.04.13. 23:02
Stephen Hadley az ABC tévécsatorna interjújában arról beszélt, hogy Bush úgy cselekszik Nepál ügyében, ahogy cselekednie kell. Valójában Tibetre gondolt.

Többször összekeverte Tibetet Nepállal Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy vasárnapi tévéinterjúban. Hadley arról beszélt, hogy George Bush elnök elutazik a pekingi olimpia megnyitójára.

Az iszonyatosan kínos baklövéssorozatot Hadley az ABC televízió adásában követte el. Tibet helyett egymás után több alkalommal is Nepált említett a riporternek, amikor arról beszélt, nincs ok, amely miatt Bushnak le kellene mondania utazását a nyitó ünnepségre. Azt fejtegette, hogy a Kína elleni bojkott nem célravezető, és Tibet ügyét az amerikai csöndes diplomácia jobban segíti a nyílt konfrontációnál. Tibetre gondolt ugyan, de Nepált emlegetett.

"Ha az országok valóban aggódnának Nepál miatt, akkor nem kellene beszélnünk a nyitó ceremóniáról, ami nem is kérdés" - mondta. Később úgy fogalmazott: "Nepál kérdését nem úgy kell kezelni, hogy kibocsátunk valamiféle nyilatkozatot, hogy nem megyünk el a nyitó ünnepségre, és ezzel kipipáltam Nepál ügyét". A nemzetbiztonsági főtanácsadó egy ízben pedig azt mondta: "(Bush) úgy cselekszik Nepál ügyében, ahogy szerinte a nemzetközi közösségnek is cselekednie kellene".

Stephen Hadley vasárnap az ABC-n kívül a Fox News hírcsatornának is nyilatkozott. Arról beszélt, hogy Washington nem tartja célravezetőnek a kínai jogsértések ügyében a Pekinggel való nyílt szembekerülést. Közölte, hogy bár még nem véglegesítették Bush elnök nyári programját, a mostani állás szerint elutazik az olimpia megnyitójára.