Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európai hadtest: csak elméletben

2002.11.20. 16:39
Az EU védelmi miniszterei politikai döntést hoztak arról, hogy az Európai Gyorsbevetésű Hadtest 2003 közepéig működőképes legyen. A politikai határozat azonban könnyen elméleti kívánalom maradhat, és ezt maguk a döntést hozó miniszterek is belátják.
A görög védelmi miniszter, Yannos Papatonius tájékoztatása szerint jövő májusban fejezi be munkáját az a bizottság, amely az EU katonai képességeiben jelentkező hiányosságokat kutatja. Jelenleg 36 ilyen hiányosság létezik, ezek közül 18 "igen nagy". A munka befejeztével a tagországok Athénban találkoznak, s többek között a humanitárius segélyekről, valamint a béke fenntartását biztosító európai haderő felállításáról tanácskoznak.

Egyelőre nem megy

A tervek szerint az európai gyorsbevetésű hadtest 2003 elején már működhetne, még ha csak takaréklángon is, kisebb küldetések teljesítésével kezdve munkáját. Ám a védelmi miniszterek maguk is szkeptikusak azt illetően, hogy az ütemezést tartani tudják.

Ez érthető, hiszen az EU hadseregének mindmáig nem sikerült felváltania a Macedóniában állomásozó NATO csapatokat, részben a NATO-tag, de nem EU-tag Törökország ellenállása miatt.

Pénz, pénz, pénz

Úgy tűnik, az EU nem is kívánja teljes egészében felváltani a NATO csapatait, hanem inkább egyfajta szimbiózist képzel el. Javier Solana, az EU külügyi biztosa szerint erről bővebben a NATO prágai csúcstalálkozóján tárgyalnak.

A görög és az európai tisztségviselő sem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogyan is képzelik el a NATO-EU együttműködést. Hiszen 11 EU tag egyben NATO tag is, kettős katonai hadtest fenntartásához pedig a politikai elkötelezettség mellett pénzre is szükség van. Méghozzá nagyon sok pénzre.