Benedek
-4 °C
5 °C

Hadianyagraktár robbant Afganisztánban, harminc halott

2005.05.02. 18:02
Nem tudni, mitől robbant be hétfőn egy afgán faluban az a titkos lőszerraktár, amit a helyi milícia vezetője pincéjében alakított ki. A felhalmozott hadianyagokat feltehetően a 2003-as fegyverbegyűjtési akció óta őrizgették. A mecset és hat környékbeli ház összedőlt.

Felrobbant egy fegyver- és lőszerraktár hétfőn Afganisztán északi részén, legkevesebb 28 ember halálát és több mint hetven személy sérülését okozva, közölte a kabuli belügyminisztérium szóvivője.

A fegyverekre és egyéb hadianyagokra a Baglán tartománybeli Basgah faluban, Kabultól 120 kilométerre bukkantak a hatóságok, mondta a belügyi szóvivő. A hatalmas robbanás oka egyelőre ismeretlen. A raktár körül minden romba dőlt, és a falu távolabbi részein is sok építmény megrongálódott, köztük a mecset és hat ház. "Gyermekek és nők is vannak az áldozatok között" - tette hozzá.

A raktár egy helyi milícia parancsnokáé volt. A fegyverek a parancsnok háza alatti bunkerben voltak elrejtve, bizonyára a 2003-as fegyverbegyűjtési kampány végrehajtói elől rejtették el. A tartományi rendőrfőnök szerint a készlet már régóta ott lehetett. Afganisztán tele van régi fegyverekkel, jelentős részüket még a szovjet megszálló erők elleni, 80-as évekbeli harcok óta tárolják.

Az évek során számos robbanás történt afganisztáni hadianyagraktárakban, de a hétfői követelte a legtöbb áldozatot. A belügyi szóvivő közlése szerint a sebesültekkel kórházba siettek, de több sérült állapota súlyos, néhányan még feltehetőleg a romok alatt vannak, így a halottak száma valószínűleg emelkedik.