Boglárka
19 °C
35 °C

Hágai luxusbörtönbe költözött Karadzsics

2008.07.30. 16:32
Hitvesi helyiség, kézművesműhely, edzőterem, játékszoba, műholdas tévé és telefon - a Nemzetközi Törvényszék vádlottjainak "fizikai és mentális jóléte elsőrendű fontosságú."

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) fogdájában a vádlottak az ENSZ legmagasabb elvárásainak megfelelő körülmények között várhatnak perükre, ítéletük kihirdetésére vagy arra, hogy átszállítsák őket a börtönbe, ahol letöltik büntetésüket. Radovan Karadzsicsot, a boszniai szerbek népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt volt politikai vezetőjét szerdán szállították a scheveningeni börtönbe, Hága fürdővárosrészében.

"A tárgyalásukra váró foglyok fizikai és mentális jóléte elsőrendű fontosságú" - írja honlapján az NT, amelynek fogdájában jelenleg 37 vádlott lakik. Minden egyes fogva tartottat külön zárkában helyeznek el, mely között egész nap szabadon közlekedhetnek. A berendezés egyszerű ágyból, munkaasztalból, mosogatóból, illemhelysarokból és polcokból áll. A függönyök és a burkolat kék, ami a törvényszék hivatalos színére utal.

A foglyok telefonálhatnak és tévézhetnek, a hazai műsorokat műholdas adáson nézhetik. Emellett kézműves műhely, edzőtermek, konyha, és játszószobák állnak a rendelkezésükre, de kisebb bevásárlásaikat is megejthetik a börtön boltjában. A könyvtár igénybe vétele mellett művészeti, nyelvi és tudományos kurzusokon vehetnek részt. Mindezen túl konditerem, szabadtéri sportudvar, továbbá darts-szal, pingpongasztallal és társasjátékokkal felszerelt pihenőszoba áll a rendelkezésükre. A házastársak fogadásakor a bensőséges körülményeket "hitvesi szoba" biztosítja.

A 2006 márciusában meghalt Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök két cellát kapott, mert terjedelmes aktái miatt nagyobb tárolóhelyre volt szüksége. Mindazokat, akik megütköznek a foglyok "kiváltságain", a börtön igazgatósága emlékezteti arra, hogy a bentlakókat még nem ítélték el, megilleti őket az ártatlanság vélelme; ez magyarázza fogva tartásuk körülményeit.

Minden fogva tartottat külön zárkában helyeznek el

Egy Franciaországba átszállított fogoly ügyvédje szerint a foglyok, amikor megszületik az ítéletük, szándékosan nem nyilatkoznak, hogy melyik börtönben szeretnék letölteni büntetésüket, hogy a lehető legtovább maradhassanak a hágai luxusfogdában. A létesítmény a scheveningeni börtön egyik szárnyát foglalja el, amelyet az ENSZ vett bérbe.

Több szemtanú is arról számolt be, hogy a börtön falai között testvéries a légkör; az egykori ellenségek most a pingpongasztal mellett csatáznak, egymás mellett sportolnak az edzőteremben, és összefutnak bevásárlás közben. Az International Herald Tribune értesülései szerint a foglyok közösen tartják meg a vallási ünnepeket is.

"Meghívtuk egymást mi, boszniai és koszovói muzulmánok és együtt ünnepeltük a vallási ünnepeinket a szerbekkel és a horvátokkal. A horvátok is vendégül láttak mindenkit a katolikus ünnepekkor, ahogy a szerbek is mindenkit elhívtak az ortodox karácsony megünneplésére" - mesélte Naser Oric, Srebrenica pár hete minden vádpont alól felmentett bosnyák védelmi parancsnoka.

A fogda körülményeit 2006-ban felülvizsgáló svéd ellenőrök jelentése szerint odabent nincs jele az etnikai szembenállásnak. Mint írták, a foglyok idősebbek, többnyire magas végzettségűek, jómódúak és nem tartják magukat bűnözőnek. A bebörtönzést nehezen viselik, mert a vádiratba foglalt bűncselekményeket "a saját etnikai közösségük korábban hőstettnek tekintette" - áll a jelentésben.

Hágában Karadzsics mások mellett Momcsilo Krajisnyikkel, a boszniai szerb bábállam parlamentjének korábbi elnökével is sakkozhat majd, aki megfellebbezte a tömeggyilkosságért rá kirótt 27 éves börtönbüntetést. De ha kedve szottyan, korábbi ellenségeivel is megmérkőzhet. Ilyen például Rasim Delic boszniai muzulmán tábornok, akinek már zajlik a boszniai szerbek és horvátok elleni gyilkosságok, kegyetlenkedések és nemi erőszakok miatt indított büntetőpere.