Gyöngyi
4 °C
14 °C

Hollandiába szállították Karadzsicsot

2008.07.30. 07:28
Megérkezett Hollandiába szerda reggel Radovan Karadzsics, ahol a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítják a boszniai szerb vezetőt. A háborús bűnökkel vádolt egykori politikust csütörtökön hallgatják ki először. Karadzsics nem emel kifogást a törvényszék előtti első megjelenésekor.

Csütörtökön lesz a háborús bűnökkel is vádolt Radovan Karadzic első bírósági meghallgatása a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT). A boszniai szerbek volt elnökének Alphons Orie holland vizsgálóbíró csak egy kérdést tesz fel: bűnösnek érzi-e magát az ellene felhozott 11 vádpontban, vagy nem. A kihallgatás az NT szerdai közleménye szerint délután 4 órakor kezdődik.

A vádlott nem köteles azonnal válaszolni a bíró kérdésére, a válaszadásra a 30 napos gondolkodási ideje van. Karadzicot egyebek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják az 1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértések, így Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt. A jelenleg 63 éves Karadzicot Hága külvárosában, az NT scheveningeni fogdájában őrzik.

Karadzsicsot szerdán szállították egy repülőgépen a hollandiai Rotterdamba. Hajnali háromnegyed négykor gördült ki a vádlottat szállító, fekete terepjárókból álló gépkocsioszlop annak a belgrádi börtönnek az udvaráról, ahol Karadzsicsot július 21-i elfogása óta őrizték. A volt boszniai szerb elnököt a szerb titkosszolgálat álarcos munkatársai kísérték  a belgrádi repülőtérre.

A rotterdami légikikötőben helikopterek és gépkocsik várakoztak, majd Karadzsicsot az ENSZ scheveningeni börtönébe szállították, amely a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) mellett helyezkedik el.

Nem emel kifogást a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt Radovan Karadzic boszniai szerb háborús bűnös a testület előtti első megjelenésekor - közölte szerdán Belgrádban ügyvédje. Sveta Vujacic egyúttal bejelentette, hogy az egykori hadúr 30 napot kér a törvényszéktől védelme előkészítésére.

Az ügyvéd leszögezte továbbá, hogy nem fellebbezett Karadzic szerbiai kiadatása ellen. Éppen a fellebbezés körüli több napos bizonytalanság késleltette a háborús bűnös kiadatását a Nemzetközi Törvényszéknek.

Radovan Karadzsics megkap minden, a védelméhez szükséges, szerb állami archívumokban fellelhető dokumentumot - jelentette ki Dusan Ignjatovic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős szerb kormányiroda igazgatója.

Karadzsicsot éltető plakát Belgrádban

Goran Petronijevic, Karadzsics egyik jogi tanácsadója azt mondta: visszakövetelik a szerb vezető letartóztatásakor a lakásában lefoglalt holmikat. Egy hordozható számítógépről, 50 tároló lemezről és hatalmas mennyiségű, a védekezéshez szükséges anyagról van szó.

Petronijevic normálisnak nevezte, hogy a nyomozó szerveket érdekelték ezek az anyagok, de mint mondta, félóra elég lett volna a lemásolásukra, s aztán rögtön átadhatták volna őket Karadzsics képviselőinek. Mint mondta, a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt önmagát védeni akaró Radovan Karadzsicsot hat fős, jogászokból álló csoport fogja segíteni.

A Beta szerb hírügynökség értesülése szerint Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter írta alá a Karadzsics kiadatásról szóló határozatot. Az igazságügyi minisztérium közölte: úgy döntött, "a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló szerb törvény alapján lehetséges Radovan Karadzic kiadatása".

Kedd este 15 ezren vettek részt Belgrádban a Karadzsics őrizetbe vétele és kiadatása elleni tiltakozó nagygyűlésen, amely futballhuligánok utcai randalírozásába torkollott. Ötvenen könnyebb sérüléseket szenvedtek a randalírozók és a rendőrség közötti összetűzésekben.