Lenke
17 °C
29 °C

Haider barátai és üzletfelei

2000.11.03. 11:09
Bár Jörg Haider pártjának, az osztrák FPÖ-nek hivatalosan szerény a költségvetése, az adósága pedig jelentős, az FPÖ valójában nem szenved pénzhiányban. A pártvezérnek ugyanis elég sok barátja van, akik továbbra is hajlandók pénzt pumpálni az osztrák populizmusba. A támogatók között osztrák nagyvállalatok vezetői éppúgy megtalálhatók, mint amerikai szélsőjobbos hálózatok, illetve egy ismert líbiai arc, aki főállásban diktátor.
Bár Jörg Haider sem jóindulattal, sem rosszindulattal nem nevezhető csórónak, arra sokan kíváncsiak, hogyan képes finanszírozni örökmozgó politikai aktivitását. A pártvezér rendszeresen repül New Yorkba, gyakran látogatja a Harvardot, milliárdos szponzorait és persze Tripolit. Helyközi utazásainál a köztudottan drága Porsche 911-et s a még drágább helikoptert részesíti előnyben. Haider gazdag ember, de személyes kiadásait az amúgy eladósodott pártja, az FPÖ finanszírozza.

Haiderék nem szeretik, ha nagylelkű barátaik neve nyilvánosságot kap
Az FPÖ párt - a párt bevallása szerint - 1998-ban 530 millió schillinget kapart össze az államtól, a régióktól, a különböző alapítványoktól, valamint a tagdíjakból. Ez az összeg kb. a fele annak, amit a szocdem SPÖ és a konzervatív ÖVP költségvetésként bevallott. Az FPÖ hivatalosan ismert adósága mintegy 25 millió schilling, de ez cseppet sem zavarja a párt vezetését. Nem csoda, hiszen amíg a hivatalos csatornákon csak csordogál az aprópénz, addig néhány igen gazdag baráttól csak úgy dől a zseton. Haiderék nem szeretik, ha nagylelkű barátaik neve nyilvánosságot kap, talán ez az oka annak, hogy a bevalláson zéró áll a több mint százezer schillinges adományok rubrikájában. A pártlóvé - az eddig megszokottól eltérően - már nem a sörgyáraktól, fűrésztelepektől, autópálya-koncessziókból vagy néhány osztrák régió gyárainak jobboldali kisfőnökeitől, hanem a nyilvánosan kevésbé ismert, ám annál nagyobb vagyonnal rendelkező, rendkívül nagylelkű nagyfőnököktől áramlik a pártkasszába. Az adományozók kilétét nemrég az olasz L'Espresso hetilap fedte fel.

Paripa, fegyver

A vagyonos szponzorok között találjuk például a híres osztrák fegyvergyárost, Gaston Glockot, aki Haider nagyon jó komája is egyben. Glock egy cseppet sem kispályás üzletember: a vállalata által gyártott Glock 17 pisztolyt, illetve egy tucat más, sikeres terméket 56 ország rendőrsége használja előszeretettel. Megrendelői között amerikai ,,Mulder ügynökök" éppúgy megtalálhatóak, mint a francia elnök biztonsági csoportja, a német speciális rendőri alakulatok, a spanyol Guardia Civil, illetve a spanyol légierő.

Haider infósztrádája
A Jörg Haider FPÖ-vezér és magas rangú párttársai ellen indított nyomozás során hétfőn tizenegy osztrák rendőrt függesztettek fel állásukból. A félretett zsaruk valamennyien egy, a szélsőjobboldali párthoz közel álló szakszervezet tagjai. A rendőröket azzal vádolják, hogy politikusokról és baloldali művészekről, újságírókról bizalmas információkat adtak el Haidernek és csapatának. Az infók jól jöttek az FPÖ egykori ügyvédjének, akinek ismertetőjele, hogy jelenleg osztrák igazságügy-miniszterként funkcionál, becses neve: Dieter Böhmdorfer. Böhmdorfer úr a megvásárolt információkat a párt ellenségei ellen indított perek során használta volna fel.

Az ügy a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor az osztrák szélsőjobboldal még ellenzéki szerepben pózolt. A Der Standard bécsi napilap szerint 1993-ban Jörg Haider beszédeiben a politikai ellenfeleinek életéről árult el intim részleteket. A lap szerint Haider még a regionális választási kampány során is olyan információkat teregetett ki, amiket a madarak csak úgy alapból nem csiripelnek. A vádak szerint az FPÖ-t rendőrök informálták, "akik a jogállam és a demokrácia helyett Führerük és az FPÖ felé éreztek kötelezettséget".

Haider persze tagad. Szerinte az egész ügy csak néhány újságíró beteg agyszüleménye.

Ugyancsak Haider ,,zsetonellátó" baráti köréhez tartoznak az osztrák Constantia ipari csoportok, akik frankón benne vannak a csomagoló- és az alumíniumiparban, plasztikgyártásban, a mobiltelefon-bizniszben, nem beszélve a Constantia Privatbankról, ami a bankszektorban pózol. A II. világháború után, az idén januárban elhunyt német Herbert Turnauer által alapított csoport mögött pedig két liechtensteini alapítvány rejlik, amiket Michael liechtensteini herceg elnököl. Halála előtt a Haider-párti Turnauer a mindössze 29 esztendős Stanislaus nevű unokáját helyezte a vállalat élére, aki szintén szoros kapcsolatba került az FPÖ elnökével. Haider sem tétlenkedett, s Stanislaust helyezte a Karntern Technologie élére.

Haider legnagyobb lobbistája mindenesetre az 57 éves Thomas Prinzhorn, aki a Hamburger csoport főnökeként a Kelet-Európában is érdekelt osztrák papíripar vezéregyénisége. Thomas Prinzhorn apja, Harald Prinzhorn volt az, aki annak idején oly buzgón támogatta a még fiatal Haider által alapított Tangente nevű szélsőjobboldali orgánumot. Thomas Prinzhorn, aki egyben az osztrák munkaadók szakszervezetének befolyásos tagja, fura, ellentmondásos figura: annak ellenére, hogy az FPÖ-elnök puszipajtása, hiperliberális. Ő az, aki nyomást gyakorolt más osztrák iparosokra, hogy mindazt a pénzt, amit éveken keresztül a konzervatív ÖVP-be nyomtak, most fordítsák az FPÖ hasznára. Ugyancsak Thomas Prinzhorn az, aki Haider kedvére válogatja az embereket a privatizációs bizniszekben terpeszkedő ÖIAG holding élére. Bécsi diplomáciai és politikai körökben más adományozók neve is felmerült: így került képbe Veit Schalle, a bevásárlóközpontokban érdekelt Billa csoport feje is.

Jó húsban van

Egy másik multimilliárdos, a média által gyakorlatilag ismeretlen Ernst Hoffman a húsiparban tunkol. Hoffman, aki a Hoffman & Pankl nevű cégével szép kis vagyonra tett szert a magyar és a többi kelet-európai ország piacain, szintén az FPÖ szponzora. Haider a szállítmányozó vállalattal rendelkező Hans Kostmannak köszönheti, hogy a gépkocsiját néha helikopterre válthatja fel. A Karintiában kőbányával is megáldott Kostman adta Haidernek a Porschénél is gyorsabb légi járműt.

Az FPÖ gazdag érdekbarátainak listáját még bővíthetnénk például a libiai Khadafi elnökkel, akinek jóvoltából barátunk olcsóbban jutott nyersolajhoz. Sokan Tripoli számlájára írják azt is, hogy Líbiából tőke áramlik a szintén Haiderhez közel álló Karnter Hypo-Bank regionális bankba. Talán ez az oka annak, hogy az FPÖ-főnök egy híres klagenfurti bankár társaságában szokta meglátogatni jó öreg barátját, Khadafit? Khadafi fia, Saif el-Islam egy bécsi magánegyetemen tanult, ennek tudható be, hogy régi barátja az osztrák idegengyűlölőnek.

Egyéb források szerint Haider ugyanakkor egyes amerikai szélsőjobboldali csoportok támogatását is élvezi, illetve jó kapcsolatai vannak az argentin neonácikkal is. Bár távol álljon Haidertől, hogy mindezt titkolja: 1995-ben a Waffen-SS veteránjaival mutatkozott Krumpendorfban, számos más országokból (Belgium, Németország) odaözönlő exnácikkal egyetemben.

A L'Espresso cikke nyomán