Jolán
2 °C
4 °C

Felbomolhat az osztrák kormánykoalíció

2002.01.20. 19:05
Felbomolhat az osztrák kormánykoalíció, mivel a Néppárt nem hajlandó megvétózni Csehország EU-tagságát, hiába követeli ezt a Haider-féle Szabadságpárt. Klestil osztrák államfő telefonon tiltakozott Havel cseh elnöknél, mivel Zeman miniszterelnök egy hétfőn megjelenő lapinterjúban nácinak nevezte Jörg Haidert, a Szabadságpárt volt elnökét.
Ausztriában a hétvégén a figyelem középpontjába került, hogy vajon felbomlik-e a koalíció az Osztrák Szabadságpárt Temelín kérdésében szervezett népi kezdeményezése nyomán, miközben Milos Zeman cseh kormányfő a Profil című hetilapban újra élesen támadta Jörg Haidert, s ennek kapcsán immár a két ország államfője is felvette egymással a kapcsolatot.

Nem vétóznak

Andreas Khol, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője leszögezte: bármennyien írják is alá a kezdeményezést, nem fogják teljesíteni azt a követelést, hogy Ausztria emeljen vétót Csehország EU-csatlakozása ellen, ha nem állítják le a temelíni atomerőművet. "Nem vétózzuk meg Csehország uniós csatlakozását. Pont." - mondta.

Csak az FPÖ keménykedik

Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakciójának vezetője, Josef Cap kijelentette: a koalíció szakadása már beprogramozott, s az SPÖ semmiképpen nem támogatja a vétót. Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke vasárnap úgy vélte: attól függ majd a választások időpontja, hogyan tud kikerülni az FPÖ a kezdeményezés zsákutcájából. A vétót a zöldek is elvetik.

Haider taktikázik

Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke és máig erős embere ugyan már azt hangoztatta, hogy a kezdeményezést nem ő indította - hanem a párt három tartományi vezetője -, de úgy vélte: a kormány kénytelen lesz ennek nyomán újra tárgyalásokat kezdeni a cseh féllel Temelín leállításáról. Egy lapnyilatkozatban kijelentette: az FPÖ maga is megvétózhatja a cseh EU-csatlakozást, a kormánynak e kérdésben ugyanis egyhangúlag kell döntenie.

Riess-Passer szerint nincs veszély

Susanne Riess-Passer alkancellár, az FPÖ elnöke szerint nincs veszélyben a koalíció, legalábbis az FPÖ részéről, mert döntést csak akkor kell majd hozni, amikor eldől Csehország csatlakozásának ügye, ami bekövetkezhet 2003 ősze előtt - ekkor esedékesek az ausztriai parlamenti választások -, vagy később.

Zeman: populista náci

Közben Milos Zeman cseh kormányfő a Profil című osztrák hetilap hétfői számában megjelenő interjújában újra élesen támadta Jörg Haidert, akit egyebek között "populista náci-politikusnak" nevezett. Rámutatott: "Csak az csatlakozhat a kezdeményezéshez, aki nem kellően tájékozott, és ezzel kerülöm az idióta kifejezést". Arra a kérdésre, hogy félmillió aláíró sok lenne-e, Zeman megkérdezte: "Hányan támogatták az 1938-as Anschlusst? És a népszavazás eredménye jó érv volt-e mellette?"

Klestil tárcsázott

A két ország között hónapok óta mélyülő viszály és az utóbbi napok éles nyilatkozatháborúja nyomán Thomas Klestil osztrák elnök telefonon fejezte ki idegenkedését Zeman kijelentései miatt Václav Havel cseh államfőnek. A bécsi elnöki hivatal közlése szerint egyetértés volt abban, hogy "a kölcsönös támadások a szomszédok közötti problémákat nem oldják meg, csak kiélezik", s Havel azt ígérte Klestilnek, hogy nyilatkozatot ad ki az ügyben, és megbeszélést folytat Zemannal.

Csehország javítana

Ausztria ellenzi - mert nem tartja elég biztonságosnak - a temelíni erőművet, de Wolfgang Schüssel kancellár decemberben hosszas tárgyalási folyamat nyomán kompromisszumot ért el, amelynek értelmében Csehország javít a kifogásolt biztonsági problémákon. Az elkötelezetten Európa- és bővítés-párti ÖVP-kancellár ugyan az FPÖ nyomására fenntartotta a jogot az energia-fejezet újratárgyalására, de világossá tette, hogy ez a kikötött javítások végrehajtásának elérését szolgálja és vétóról szó sem lehet. Az FPÖ kezdeményezése - amely népszavazást és a cseh csatlakozás elleni vétót követel - csak arra kötelezi a parlamentet, hogy napirendre tűzze a kérdést. Így bécsi megfigyelők bizton számítanak arra, hogy a kezdeményezést rövid vita után valamely irattárban helyezik majd végső nyugalomra.

Államfői felháborodás

Az MTI prágai tudósítójának jelentése szerint Ladislav Spacek, a cseh államfő szóvivője az üggyel kapcsolatban vasárnap elmondta: Havel jelenleg a feleségével Lanzarotte szigetén pihen. Ott hívta fel őt az osztrák államfő, hogy "felháborodását fejezze ki" azért, amit Zeman a Profil című osztrák hetilap legfrissebb, hétfői számában megjelenő interjújában mondott Jörg Haiderről, az Osztrák Szabadságpárt volt elnökéről, illetve az ausztriai Temelín-ellenes aláírásgyűjtési akcióról. A beszélgetés részleteiről a szóvivő nem nyilatkozott.

Nagy a feszültség

A Temelíni Atomerőmű miatt már hónapok óta rendkívül feszült a cseh-osztrák viszony. Az osztrákok ugyanis nem tartják biztonságosnak az erőművet, s tiltakoznak tervezett üzembe helyezése ellen. A csehek ezt visszautasították, s nemzetközi értékelésekre hivatkozva azt állítják, hogy az erőmű biztonságos. Hivatalos szinten a feleknek sikerült a vitát kompromisszumok árán lezárniuk. Az osztrák Szabadságpárt azonban aláírásgyűjtést kezdeményezett azzal a céllal, hogy Temelínről írjon ki Bécs népszavazást. Zeman emiatt egy rádióinterjújában "posztfasisztának" minősítette Haidert és pártját. A polémia és a kölcsönös vádaskodás azóta egyre inkább elmérgesedik. Egyes prágai lapok szerint az osztrákok ezzel a kezdeményezéssel Csehország európai uniós csatlakozását szeretnék megakadályozni, vagy legalábbis megnehezíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?