Orsolya
9 °C
21 °C

Felbomolhat az osztrák kormánykoalíció

2002.01.20. 19:05
Felbomolhat az osztrák kormánykoalíció, mivel a Néppárt nem hajlandó megvétózni Csehország EU-tagságát, hiába követeli ezt a Haider-féle Szabadságpárt. Klestil osztrák államfő telefonon tiltakozott Havel cseh elnöknél, mivel Zeman miniszterelnök egy hétfőn megjelenő lapinterjúban nácinak nevezte Jörg Haidert, a Szabadságpárt volt elnökét.
Ausztriában a hétvégén a figyelem középpontjába került, hogy vajon felbomlik-e a koalíció az Osztrák Szabadságpárt Temelín kérdésében szervezett népi kezdeményezése nyomán, miközben Milos Zeman cseh kormányfő a Profil című hetilapban újra élesen támadta Jörg Haidert, s ennek kapcsán immár a két ország államfője is felvette egymással a kapcsolatot.

Nem vétóznak

Andreas Khol, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője leszögezte: bármennyien írják is alá a kezdeményezést, nem fogják teljesíteni azt a követelést, hogy Ausztria emeljen vétót Csehország EU-csatlakozása ellen, ha nem állítják le a temelíni atomerőművet. "Nem vétózzuk meg Csehország uniós csatlakozását. Pont." - mondta.

Csak az FPÖ keménykedik

Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakciójának vezetője, Josef Cap kijelentette: a koalíció szakadása már beprogramozott, s az SPÖ semmiképpen nem támogatja a vétót. Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke vasárnap úgy vélte: attól függ majd a választások időpontja, hogyan tud kikerülni az FPÖ a kezdeményezés zsákutcájából. A vétót a zöldek is elvetik.

Haider taktikázik

Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke és máig erős embere ugyan már azt hangoztatta, hogy a kezdeményezést nem ő indította - hanem a párt három tartományi vezetője -, de úgy vélte: a kormány kénytelen lesz ennek nyomán újra tárgyalásokat kezdeni a cseh féllel Temelín leállításáról. Egy lapnyilatkozatban kijelentette: az FPÖ maga is megvétózhatja a cseh EU-csatlakozást, a kormánynak e kérdésben ugyanis egyhangúlag kell döntenie.

Riess-Passer szerint nincs veszély

Susanne Riess-Passer alkancellár, az FPÖ elnöke szerint nincs veszélyben a koalíció, legalábbis az FPÖ részéről, mert döntést csak akkor kell majd hozni, amikor eldől Csehország csatlakozásának ügye, ami bekövetkezhet 2003 ősze előtt - ekkor esedékesek az ausztriai parlamenti választások -, vagy később.

Zeman: populista náci

Közben Milos Zeman cseh kormányfő a Profil című osztrák hetilap hétfői számában megjelenő interjújában újra élesen támadta Jörg Haidert, akit egyebek között "populista náci-politikusnak" nevezett. Rámutatott: "Csak az csatlakozhat a kezdeményezéshez, aki nem kellően tájékozott, és ezzel kerülöm az idióta kifejezést". Arra a kérdésre, hogy félmillió aláíró sok lenne-e, Zeman megkérdezte: "Hányan támogatták az 1938-as Anschlusst? És a népszavazás eredménye jó érv volt-e mellette?"

Klestil tárcsázott

A két ország között hónapok óta mélyülő viszály és az utóbbi napok éles nyilatkozatháborúja nyomán Thomas Klestil osztrák elnök telefonon fejezte ki idegenkedését Zeman kijelentései miatt Václav Havel cseh államfőnek. A bécsi elnöki hivatal közlése szerint egyetértés volt abban, hogy "a kölcsönös támadások a szomszédok közötti problémákat nem oldják meg, csak kiélezik", s Havel azt ígérte Klestilnek, hogy nyilatkozatot ad ki az ügyben, és megbeszélést folytat Zemannal.

Csehország javítana

Ausztria ellenzi - mert nem tartja elég biztonságosnak - a temelíni erőművet, de Wolfgang Schüssel kancellár decemberben hosszas tárgyalási folyamat nyomán kompromisszumot ért el, amelynek értelmében Csehország javít a kifogásolt biztonsági problémákon. Az elkötelezetten Európa- és bővítés-párti ÖVP-kancellár ugyan az FPÖ nyomására fenntartotta a jogot az energia-fejezet újratárgyalására, de világossá tette, hogy ez a kikötött javítások végrehajtásának elérését szolgálja és vétóról szó sem lehet. Az FPÖ kezdeményezése - amely népszavazást és a cseh csatlakozás elleni vétót követel - csak arra kötelezi a parlamentet, hogy napirendre tűzze a kérdést. Így bécsi megfigyelők bizton számítanak arra, hogy a kezdeményezést rövid vita után valamely irattárban helyezik majd végső nyugalomra.

Államfői felháborodás

Az MTI prágai tudósítójának jelentése szerint Ladislav Spacek, a cseh államfő szóvivője az üggyel kapcsolatban vasárnap elmondta: Havel jelenleg a feleségével Lanzarotte szigetén pihen. Ott hívta fel őt az osztrák államfő, hogy "felháborodását fejezze ki" azért, amit Zeman a Profil című osztrák hetilap legfrissebb, hétfői számában megjelenő interjújában mondott Jörg Haiderről, az Osztrák Szabadságpárt volt elnökéről, illetve az ausztriai Temelín-ellenes aláírásgyűjtési akcióról. A beszélgetés részleteiről a szóvivő nem nyilatkozott.

Nagy a feszültség

A Temelíni Atomerőmű miatt már hónapok óta rendkívül feszült a cseh-osztrák viszony. Az osztrákok ugyanis nem tartják biztonságosnak az erőművet, s tiltakoznak tervezett üzembe helyezése ellen. A csehek ezt visszautasították, s nemzetközi értékelésekre hivatkozva azt állítják, hogy az erőmű biztonságos. Hivatalos szinten a feleknek sikerült a vitát kompromisszumok árán lezárniuk. Az osztrák Szabadságpárt azonban aláírásgyűjtést kezdeményezett azzal a céllal, hogy Temelínről írjon ki Bécs népszavazást. Zeman emiatt egy rádióinterjújában "posztfasisztának" minősítette Haidert és pártját. A polémia és a kölcsönös vádaskodás azóta egyre inkább elmérgesedik. Egyes prágai lapok szerint az osztrákok ezzel a kezdeményezéssel Csehország európai uniós csatlakozását szeretnék megakadályozni, vagy legalábbis megnehezíteni.