Alfréd
-2 °C
2 °C

Haider: 'A zsidók hadat üzentek az osztrák kormánynak'

2001.03.17. 16:53
Jörg Haider, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt volt elnöke szerint a zsidók hadat üzentek a demokratikusan választott kormánynak. Ezt a szombati Die Presse című lapban fejtette ki, ahol Ariel Muzicantról, a zsidó hitközség elnökéről így vélekedett: "egy osztrák polgártól elvárható, hogy hazafiságot tanúsítson, amikor hazáját kívülről igazságtalanul rágalmazzák, de Muzicantnak fontosabb volt Ausztria ellenségeinek tapsa". Haidert hamvazószerdai beszéde miatt éles bírálatok érték, amelyben azzal viccelődött, hogy miként lehet Muzicantinek olyan piszkos a keze, ha Arielnek hívják.
Jörg Haider, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt volt elnöke, akit éles bírálatok értek hamvazószerdai antiszemita kijelentése miatt, szombaton a Die Presse című lap vendégkommentárjának szerzőjeként tőle megszokott módon a támadást választotta védekezésnek, no meg azt, hogy tovább sértegette az általa a megtámadott személyiséget.

Haider hosszan sorolja írásában, hogy előtte ki mindenki merte bírálni zsidókat - Bruno Kreisky államfőtől Heinz Fischer parlamenti elnökig -, és azt írja, hogy a szocialisták közül sokan 1945 után csak kihúzták a "szocialista" elől a "nemzeti" szót.

Haider levédette magát
Levédette nevét Jörg Haider, az osztrák szélsőjobb prominens figurája, karintiai kormányzó, a Szabadságpárt volt vezetője - adta hírül a Magyar Hírlap. Az osztrák állami televízió tegnap jelentette, hogy Haider azért "copyrightolta" a nevét, mert a választásokra készülő szomszédos Olaszországban legalább tíz párt "használja" a nevét arra, hogy a választási kampányban valamivel előbbre jusson.
"Hadat üzentek a demokratikusan választott kormánynak"

"Nem hagyom magamnak megtiltani, hogy bíráljam egy vallási közösség képviselőjét, aki hadat üzent a demokratikusan választott kormánynak" - írta, és felhozta, hogy Ariel Muzicant élesen támadta a kormányt annak megalakulása után (a haideri Osztrák Szabadságpárt bevonása miatt), és nem írta alá a vagyoni kárpótlásokról szóló megállapodást. A tévében pénteken mondottakat megismételve ismét bevándorlóként emlegeti Muzicantot, aki hazára lelt Ausztriában. Úgy véli, egy osztrák polgártól elvárható, hogy hazafiságot tanúsítson, amikor hazáját kívülről igazságtalanul rágalmazzák, de "Muzicantnak fontosabb volt Ausztria ellenségeinek tapsa".

Haider hamvazószerdai beszédében így véledett az osztrák zsidó hitközség elnökéről: nem érti, hogy lehet ilyen piszkos a keze annak, akit Arielnek hívnak. Az első bírálatok nyomán farsangi tréfának nevezte a dolgot, majd megrágalmazta Muzicantot, hogy ingatlanügynökként városházi kapcsolatai révén gyanúsan jó üzleteket köt, valamint a hitközség nagy adósságokat halmozott fel vezetése alatt.

Ariel Muzicant becsületsértési pert indított

Muzicant pénteken indított Haider ellen becsületsértési pert, és a tévéinterjú elhangzása után kijelentette: annak idején gondoskodott arról, hogy a zsidó szervezetek ne szólaljanak meg az új kormány ügyében, nem kötött tisztátalan üzleteket, és hároméves elnöksége alatt a hitközség adóssága 80 millió schillinggel csökkent.

Bécsben ezrek tüntettek a fajüldözés ellen
fotó: EPA
A lassan perifériára szoruló Haidert az ügy újra a nemzetközi figyelem középpontjába állította, de egyaránt élesen bírálja a politika, a sajtó, és a péntek esti bécsi tüntetés többezres résztvevője. Ám ez a jelek szerint neki lényegtelen.

Wolfgang Schüssel kancellárt is éles bírálatok érik, amiért a Haiderral szembeni taktikáját követve először hallgatott, majd kijelentette ugyan, hogy megengedhetetlen a játék a nevekkel és érzelmekkel, de azóta azt hangoztatja, hogy nem feladata kommentálni különféle kijelentéseket.

Bécsi tüntetés a fajüldözés ellen
Bécsben pénteken este sok ezren tüntettek számos szervezet felhívásának eleget téve a fajüldözés ellen, különös tekintettel a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi választási harcára és Jörg Haider volt pártelnök antiszemitának minősített kijelentéseire. A tüntetésre többek között a jobboldali populista FPÖ kormányba történt bevonása elleni megmozdulások szervezőjeként ismert "Demokratikus offenzíva" elnevezésű platform hívta az embereket. A Stephansplatzon rendezett nagygyűlésen a szervezők szerint 14 ezer, a rendőrség szerint mintegy 7000 ember vett részt. A szónokok között volt André Heller, az ismert színész és költő, Elfriede Jelinek írónő, valamint több neves publicista. Beszédeikben állást foglaltak amellett, hogy Bécs - amelynek élén az utolsó bástyák egyikeként az ellenzékbe szorult Osztrák Szociáldemokrata Párt főpolgármestere áll - legyen a március végi tartományi választások után is a kormány ellenpontja.