Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Haider ismét pert vesztett

2001.05.07. 17:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Újra pert vesztett Jörg Haider, az ausztriai jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke és máig erős embere: a bécsi tartományi legfelső bíróság hétfőn "megengedhető politikai bírálatnak" minősítette az alperes állítását, amely szerint Haider "náci jelszavakat használ".
Haider ezúttal Christian Rainerral, a Profil és a Trend című politikai magazinok kiadójával állt szemben, akit a Trend című lapban megjelent kommentárban szereplő fenti idézet nyomán rágalmazásért citált a bíróság elé.

Jörg Haider
Elsőfokon a pert Haider szintén elvesztette, ám a most ítélkező bíróság arra kötelezte Rainert, hogy a Trend hozzon le közleményt az eljárásról. A döntés elleni fellebbezést a médiaügyekkel foglalkozó bírói tanács - amelynek rendszerint tagja az FPÖ iránti rokonszenvéről ismert Ernest Maurer bíró - elutasította.

Daniel Charim, Rainer ügyvédje annak tulajdonította a hétfői ítéletet, hogy védence állításának bizonyítására nagy mennyiségű és alapos anyagot bocsátott a bíróság rendelkezésére, egyebek között egy Haider és a nácik beszédstílusát összehasonlító, 170 oldalas tanulmány formájában.

Már áprilisban is elvesztett egy pert a jobboldali politikus

Haider ugyancsak a bécsi legfelsőbb bíróságon már áprilisban is elvesztett egy hasonló pert: akkor Anton Pelinka ismert innsbrucki politológus volt az alperes, aki az olasz televízióban azt mondta Haiderről, hogy bizonyos kijelentéseivel igyekszik ártalmatlan színben feltüntetni a nácizmus bűneit.

Pelinkát elsőfokon elítélték rágalmazás miatt, és 60 ezer schilling bírság fizetésére kötelezték. Az ítélet olyan nagy nemzetközi feltűnést keltett, hogy az úgynevezett "bölcsek" idézték az Ausztria ellen az FPÖ kormányba történt bevonása miatt az EU többi 14 tagállama által meghirdetett szankciók feloldását előkészítő iratukban.