Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Haider mindenképp népszavazást akar az EU-bővítésről

2001.08.09. 12:12
Nem első ízben vetette fel szerdán Jörg Haider, hogy Ausztriában tartsanak népszavazást az Európai Unió bővítéséről. Az osztrákok több mint fele helyesli az elképzelést, de a vezető kormánypárt továbbra is elutasítja. A haideri elgondolás még hazánkban is támogatóra lelt: a MIÉP is jó ötletnek tartja az osztrák népszavazást.
Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke ismét amellett foglalt állást, hogy Ausztriában tartsanak népszavazást az Európai Unió bővítéséről. Haider ezt nem először javasolja, ezúttal a News című politikai hetilapban készült interjúban vetette fel az osztrákok körében meglehetősen népszerű lehetőséget.

Haider ezúttal is a demokratizálódás kontextusába helyezve pendítette meg az ötletet. Mint mondja, az Európai Unió "tekintélyelvű egylet", amely felülről, megfelelő előkészítés nélkül próbálja "ráhozni" a tagállamokra a bővítést. Haider szerint ideje a demokratizálódásnak, mielőtt népfelkelés törne ki.

Egy Gallup-felmérés szerint Ausztria polgárainak 52 százaléka támogatja a népszavazást, 45 százaléka pedig ellenzi. Az EU bővítését 47 százalék támogatja, 45 százalék utasítja el.

A MIÉP Brüsszeltől retteg

Magyarországi támogatóra is lelt az FPÖ-vezér ötlete: a MIÉP szerdán közölte, hogy támogatja az ausztriai referendumot. A párt szerint "történelmi mértékben" megronthatja a két ország viszonyát egy Brüsszelből kierőszakolt csatlakozás, amelyet a népek nem támogatnak, és amely "csak a globalista óriáscégeknek az érdeke".

Az FPÖ koalíciós partnere, a kancellárt is adó Néppárt (ÖVP) elutasítja a népszavazást, amely egyébként egyetlen EU-tagállamban sem kötelező. A csatlakozási szerződéseket mindenhol a parlament ratifikálja, megszavazásuk gyakorlatilag biztosra vehető, annak ellenére, hogy az EU lakosságának mintegy fele ellenzi a bővítést. Nálunk népszavazás lesz a csatlakozásról.