Béla
4 °C
15 °C

Megbilincselné Jörg Haider a menedékkérőket

2008.08.24. 11:39
Elektronikus lábbilinccsel szereltetné fel Jörg Haider karintiai elöljáró az összes külföldi menedékkérőt.

Az idegen- és bevándorlás-ellenességéről ismert osztrák jobboldali politikus a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) régi-új elnökeként a múlt héten tért vissza az országos politikába. A Profil hírmagazin hétfői számában megjelenő interjújában kijelentette: elektronikus lábbilinccsel szereltetné fel a menedéket kérőket. Nem hiszi, hogy javaslatával megsértené az emberjogi konvenció előírásait - olvasható az interjúban. "Senkinek sem lesz ellenvetése, elvégre (a bilincs) nem fáj, ezzel szemben biztonsági garanciát jelent az osztrákok számára" - mondta.

Nem tilos

A szeptember végi parlamenti választáson a BZÖ kancellárjelöltjeként induló elöljáró korábban még csak arról beszélt, hogy a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított menedékkérőket kellene felszerelni elektronikus béklyóval. "El tudom azonban képzelni, hogy mindnyájukra felrakjuk" - fejtette ki most a Profilban. Meggyőződése szerint senki sem kifogásolhatja, ha Ausztria saját biztonsága érdekében úgy dönt, hogy a rendőrség minden egyes menedékkérőn rajta tartja a szemét. "Utóvégre ez nem tilos" - fűzte hozzá.

Haider, aki törvénnyel tiltotta meg mecsetek építését Karintiában, tavasszal kijelentette, hogy nem volna szabad megengedni a vallásosságra utaló fejkendő viselését a muzulmán nőknek. "Nem tűrhetjük tovább, hogy radikális iszlamisták megcsúfolják jogállamunkat, fittyet hányjanak értékeinkre és kultúránkra" - érvelt Ausztria "lopakodó iszlamizálódására" figyelmeztetve.

Cigányok jönnek

Májusban Haider az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy cigány népvándorlás induljon meg Ausztria irányába. Kérését azzal támasztotta alá, hogy tartani lehet attól: Olaszország felől több ezer cigány lépi át a határt, hogy aztán barakktáborokat építsenek Karintiában, vagy egyszerűen szem elől tűnjenek. Azzal fenyegetőzött, hogy ha a szövetségi belügyminiszter nem intézkedik tüstént, akkor úgy fog eljárni az "Olaszországból illegálisan beáramló cigányokkal szemben, mint azokkal az erőszakos csecsenekkel szemben", akiket az ő utasítására toloncoltak ki Karintiából.