Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Jörg Haider mégsem akar pártelnök lenni

2002.09.14. 19:42
Visszalépett szombaton a pártelnöki jelöléstől Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke, aki lemondásra késztette a párt kormányzati munkában résztvevő tagjait és így felrobbantotta a koalíciót.
Haider nyilvánvalóan azért rettent vissza az elnöki tisztségtől, mert amióta lemondásra késztette a párt elnök-alkancellárját és minisztereit, az FPÖ-ben gyorsan előre haladó erjedés kezdődött meg: egy további miniszter és a párt számos vezető személyisége lemondott, sokan nem vállalták azokat a tisztségeket, amelyekre Haider jelölte őket, s még többen kiléptek a pártból.

Az FPÖ népszerűsége rohamos csökkenésnek indult: míg az 1999-es választásokon 26,9 százalékot ért el, a kormányzati munka nyomán már csak mintegy 20 százalékra számíthatott, az utóbbi napokban pedig a felmérések szerint tovább veszített népszerűségéből s a novemberben tartandó előre hozott választásokon 12-14 százalékra számíthat csupán.

Haider, aki a megválasztására összehívott rendkívüli kongresszus előtt alig egy héttel vonult most váratlanul vissza, döntését közleményben adta hívei tudtára, s azzal indokolta, hogy nem tudja érvényesíteni politikai vonalát.

E vonalat abban jelölte meg, hogy pártja hitelének megőrzése érdekében el akarta érni az adócsökkentéseket a kisemberek számára, a nyugdíjak garantálását, az előjogok felszámolását és a restriktív bevándorlási politikát, továbbá azt, hogy az Európai Unió bővítése Ausztria számára "elviselhetően" menjen végbe.

Közleményében azt is hangsúlyozta, hogy most "az FPÖ eddigi kormánytagjai és az őket körülvevő lobbik érvényesíthetik vonalukat s (az eddigi koalíciós partner) Osztrák Néppárt (ÖVP) számára testre szabott partnerré tehetik az FPÖ-t".

Susanne Riess-Passer pártelnök-alkancellár, Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter és Peter Westenthaler frakcióvezető szeptember 9-én mondott le, miután Haider és közeli hívei a jó ideje folyó belviszályban olyan kompromisszumos javaslatot tett, amely ellentétben állt a koalíciós szerződéssel - és így a kormány döntéseivel -, s ezért Riess-Passer számára elfogadhatatlan volt.

A hívek szerdán jelölték pártelnökké Haidert, de ő már akkor Herbert Haupt szociális ügyi minisztert, közeli barátját tette meg listavezető jelöltté.

Az osztrák politikai erők gyávának minősítették Haidert, a pártban pedig követelték, hogy induljon a lista élén: hívei azért, mert Haiderral reméltek szavazatokat szerezni, a többiek pedig azért, hogy lássák bizonyosra vehető választási kurdarcát.

Susanne Riess-Passer Haider visszalépése nyomán nyomban közölte, hogy nem hajlandó visszatérni a párt élére. Herbert Haupt listavezető jelöltsége az FPÖ tájékoztatása szerint "egyelőre érvényben van".

Az eddigi koalíciós partner ÖVP nevében pedig Maria Rauch-Kallat főtitkár kijelentette: elvesztette a fonalat, hogy Jörg Haider hány szaltót hajtott végre az utóbbi időben előre, hátra, és oldalra.

Szerinte nyilván pártja tagságának fújolása késztette visszalépésre, de egyértelmű állásfoglalásra még nincs mód a kérdésben, mert bizonyára nem ez volt Haider utolsó akrobatikus mutatványa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!