Piroska
3 °C
4 °C

Haider abbahagyja

2002.11.25. 15:13
Lemond tartományvezetői tisztéről és visszavonul a politikától Jörg Haider. A kormánykoalíciót felrúgó szélsőjobboldali politikus csalódott a választási eredményekben. Távozásával megnyílhat az út az újabb jobboldali koalíció előtt.
Még karintiai tartományfőnöki posztjáról is lemond és teljesen visszavonul a politikától Jörg Haider. "A választási eredményeket úgy tekintem, mint a velem és politikámmal szembeni bizalmatlanság megnyilvánulását" - nyilatkozta a politikus az Osztrák Szabadságpárt vasárnapi megsemmisítő választási veresége után az ORF rádióban.

Kielégített szükségletek

Döntését azzal indokolta, hogy az FPÖ nemcsak országosan, de Karintiában is súlyos vereséget szenvedett. "A politika iránti szükségletemet tökéletesen kielégítettem. A kártyákat újra kell keverni" - tette hozzá. "Amikor valaki hosszú éveken át építő munkát végez és ilyen eredménnyel kénytelen szembesülni, akkor illik tudnia azt is, hogy milyen döntést kell meghozni a maga számára" - mondta Haider, aki 2000. május 1-ig vezette az FPÖ-t.

Újrázhat a koalíció?

Haider távozása jelentősen megkönnyítheti a Szabadságpárt és a választásokon győztes Néppárt koalícióját. A választásokon győztes eddigi kancellár, Wolfgang Schüssel ugyan minden parlamentbe jutott párttal tárgyalásokat kíván folytatni, a Szabadságpárt az egyedüli, amelyik nem zárkózott el a koalíciótól.

Zöld nem, szociáldemokrata tartozkodás

A választásokon 9 százalékos eredményt elért zöldek már a választás előtt kizárták a koalíciókötést a Néppárttal. A közel négy százalékkal megerősödő, mégis a választás másik nagy vesztesének nevezhető szociáldemokraták vezetője is az ellenzéki szerepet tartja valószínűbbnek. Igaz, Alfred Gusenbauer már a választások előtt is úgy nyilatkozott, hogy csak többségi pártként lépne szövetségre Schüssellel.

Hiába voltak tehát előrehozott választások a jobboldali koalíció feloszlása miatt, most a legvalószínűbb megoldásnak mégis a Néppárt és a Szabadságpárt újbóli koalíciókötése tűnik. Haider visszavonulása mindenképpen megkönnyíti Schüssel dolgát, hiszen az erős ember nélkül maradt meggyengült pártban akár a három éves kormányzati munka során már megszelídített szabadságpártiak kerülhetnek hatalomra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!