Béla
12 °C
27 °C

Haider visszavonulását fontolgatja

2004.03.09. 14:00
"Nem vagyok főkomornyik, hogy végighaknizzam Ausztriát" - utasította el egy lapinterjúban a Szabadságpárt vezetésének újbóli átvételét Jörg Haider. A tartományi választásokon elért siker után viszont még öt évig elpolitizálgatna a szélsőjobboldali politikus.
Ugyan nem zárta ki a lehetőséget, mégsem akar visszatérni pártja élére Jörg Haider. A szélsőjobboldali politikus a hétvégén szülőhazájában, Karintiában megőrizte vezető pozícióját, a salzburgi tartományi választásokon azonban súlyos vereséget szenvedett.

Haider a nem várt hazai sikeren felbuzdulva - a Szabadságpárt (FPÖ) a várakozásokkal ellentétben még erősödött is a tartományi választásokon - újabb öt évre Karintiában maradna - nyilatkozta a klagenfurti Kleine Zeitungnak. Mint mondta, 59 éves korában vissza szeretne vonulni a politizálástól.

Bár pártjában többen is szeretnék visszatérését, Haider nem tartja magát az FPÖ "főkomornyikjának, aki végighaknizza egész Ausztriát, és mindenkinek mindent megcsinál".

A tartományi főnök politikai pályafutása csúcspontjának minősítette pártja vasárnapi karintiai választási sikerét. Úgy értékelte, hogy a választók 2000 óta most először nem a pártját, hanem annak koalíciós partnerét, a Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppártot (ÖVP) büntették meg a megszorításokért.

Ez nagy elégtétel a számára mindazért, ami az utóbbi három évben történt az FPÖ-vel - mondta.