Auguszta
-7 °C
0 °C

Haider szerint Ausztriáé az erkölcsi győzelem

2000.09.12. 14:00
Ausztria erkölcsi győzelmeként értékelte Jörg Haider osztrák szabadságpárti politikus a ,,bölcsek" jelentését Zágrábban - írták a horvát lapok. Olasz és francia lapkommentárok szerint azonban Haider győzelme pirruszi, hisz az osztrák kormány, tudatában annak, hogy megfigyelés alatt áll, kénytelen volt az európai értékek mentén politizálni.
Jörg Haider szerint Ausztria erkölcsi győzelmének lehetne minősíteni, hogy a "bölcsek tanácsa" azt javasolta az Európai Uniónak: szüntessék meg a Béccsel szembeni megkülönböztető intézkedéseket. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt vezetője ezt Zágrábban jelentette ki, ahova Karintia gazdasági küldöttségének tagjaként, nem hivatalos látogatásra érkezett. Az ország vezetői közül senki sem találkozik vele.

Jörg Haider
Erkölcsi győzelem
Haider ennek ellenére a zágrábi lapok címoldalára került: egyebek között kijelentette, hogy a "bölcsek" ajánlásából kiderül: ok nélkül vezettek be szankciókat országa ellen. Úgy vélte, hogy Ausztria példája azt bizonyítja: egy kis ország is megvédheti magát, és nem kell megengednie, hogy mások határozzák meg a sorsát. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan normalizálódik a viszony az EU és Ausztria között.

,,Pirruszi győzelem"

Jörg Haider pirruszi győzelmet aratott a bölcsek jelentése nyomán, mert az Európai Unió országainak korábban életbe léptetett szankcióit visszavonják ugyan, de azok megtették a maguk szükséges hatását - véli keddi kommentárjában az Il Sole-24 Ore.

A gazdasági napilap emlékeztet: az FPÖ hangadó politikusa megpróbálta a maga javára kihasználni a jelentést, amikor Jacques Chirac "Waterloojának" nevezte azt. A pozíciók felcserélődésének klasszikus esetével állunk szemben, amely a nacionalista-populista retorika egyik jellegzetessége: a kudarcot győzelemként tüntetik fel és fordítva - olvasható a cikkben.

Haider megvető kommentárja dacára a "tizennégyek" korábbi beavatkozásának valójában megvolt a kedvező hatása az osztrák politikára - folytatja okfejtését a szerző. Az első legfontosabb következménye az volt, hogy a Néppárt és a nemzeti-liberális párt kénytelen volt szándéknyilatkozatot aláírni, amelyben hitet tett a liberális-demokratikus értékek mellett, mindezt azelőtt, hogy kormányukat bemutatták volna a parlamentnek.

A szankciók másik eredménye: a megalakult kormánykoalíció - tudatában annak, hogy "megfigyelés" alatt áll - azonnal hozzálátott néhány meglehetősen kényes feladat megoldásához, amelyhez korábban nem mertek hozzányúlni, még a szocialista kormányok idején sem. Ilyen volt a nácizmus által üldözött zsidók kárpótlásának ügye. "Az antiszemita érzelmektől leginkább áthatott kormány kénytelen volt elődeinél sokkal korrektebb módon viselkedni politikailag. Ez pedig éppen a nemzetközi közösség nyomásának köszönhető" - fejti ki a lap. A harmadik hatás: Haider a hazai és a nemzetközi tiltakozások elől úgy próbált "elhajolni", hogy hivatalosan távozott pártja éléről, igaz, ezután is annak vitathatlan vezéregyénisége maradt.

Már kedden megszüntethetik a szankciókat - helyette ,,megfigyelés"?

Akár még kedden bejelenthetik a szankciók megszüntetését, mihelyt Franciaországnak sikerül közös nevezőre jutni uniós partnereivel a megfelelő tálalásban - írják a vezető francia lapok kedden. Az Európai Unió soros elnöki tisztében Franciaország számára - amely az osztrák szélsőjobboldali párt februári kormányba kerülésekor a leghatározottabban állt ki a diplomáciai elszigetelés követelése mellett - a fő gondot most az okozza, milyen szövegezésben hozza nyilvánosságra Ausztria rehabilitálását úgy, hogy saját presztízsét megőrizhesse - mutat rá a Le Figaro.

A konzervatív francia lap úgy tudja, az EU-országok ez idő szerint egy még körvonalazatlan "felügyeleti mechanizmus" kidolgozásán fáradoznak, amely az általános szabadságjogok tiszteletben tartását kísérné figyelemmel nemcsak Ausztriában, hanem az EU-országok mindegyikében.

A "három bölcs" jelentése ugyanakkor elégtételt kínál Ausztria szankciókat elrendelő uniós partnereinek azzal, hogy elismerte az intézkedések hasznosságát is - emeli ki a Le Figaro - hisz arra ösztökélte az osztrák hatóságokat, hogy elsőrendű fontosságot tulajdonítsanak a szabadságjogok kérdésének. A Le Figaro szerint a szankciók feloldása lehetővé teszi Franciaországnak, hogy az EU intézményi reformjaira koncentráljon, amelyek a nizzai csúcson kerülnek az Unió vezetői elé.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden teljes támogatásáról biztosította Ausztriát, közölte, hogy kész közvetíteni a szankciók feloldása ügyében, s "hasonló értelemben" nyilatkozott Romano Prodi, az EU bizottságának elnöke is.

Herbert Scheibner védelmi miniszter (FPÖ) a szokásos keddi kormányülés előtt újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette: a tervezett népszavazás mindenképpen lekerült a napirendről, még akkor is, ha az Szabadságpártot megfigyelés alá helyeznék a tizennégyek. Mindazonáltal az FPÖ köreiben továbbra is nagy felháborodás övezi azt a lehetőséget, hogy megfigyeljék a pártot. Scheibner ugyan csak annyit mondott, hogy ilyen megfigyelésnek egyetlen pártot sem vethetnének alá az EU-ban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!