Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Haider-ellenes tüntetések Rómában

2000.12.17. 15:18
Összecsaptak a rendfenntartó erőkkel vasárnap a szélsőségesen jobboldali nézeteiről híres Jörg Haider római látogatását ellenző olasz tüntetők a Szent Péter tér közelében. Az osztrák Szabadság-párt vezetője azért utazott az olasz fővárosba, mert a hagyományok szerint a katolikus egyházfő minden évben fogadja azt az elöljárót, aki a Vatikán óriás karácsonyfáját adományozza a pápának. A 2000-es ünnepet az osztrák Karinthia tartomány foglalta le még 1997-ben.
A város utcáin a találkozó ideje alatt összecsaptak a fegyveres rendőrök és a jobboldali botránypolitikus ellen demonstráló rómaiak. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrök gumibotokkal verték a tüntetőket és több könnygázgránátot is közéjük dobtak. A zsidó származású bolttulajdonosok tiltakozásul elsötétítették üzleteiket.

Utcakő, füstbomba, könnygáz

A vatkáni Szent Péter tér közelében a délelőtt folyamán csaknem 500 tüntető dulakodott a tömeg feloszlatására kirendelt 200 fegyveres rendőrrel. ,,Egy fasisztát védelmeztek"! - skandálták felháborodottan a demonstrálók, akik utcakövekkel, üres üvegekkel és füstbombákkal próbálták kiszorítani a főtérre vezető útról az osztrák delegáció autóit.

A vasárnap reggel indult békés demonstráció akkor vált erőszakossá, amikor a tüntetők megtudták, hogy a katolikus egyházfő Haiderrel közösen gyújtja majd meg a híres vatikáni köztéri karácsonyfa gyertyáit, melyet ebben az évben a Haider-vezette Karinthia tartományból való. A ceremóniát a fasisztoid kijelentéseiről ismert pártvezér a ,,béke és az egység" jelképének nevezte.

Mindeközben a Vatikán környékén megjelentek az olasz jobboldali szervezetek képviselői is, akik éltették a politikust. Jörg Haider pénteken érkezett olaszországba, ahol azóta rendszeressé váltak a megmozdulások a szélsőjobbos politikus látogatása ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!