Valér
2 °C
8 °C

Népszavazás Ausztria kilépésérõl az Európai Unióból?

2006.08.14. 20:09
Jörg Haider, az ausztriai szélsõjobb egykori erõs embere hétfõn azt javasolta, hogy népszavazáson kérdezzék meg az euró bevezetésével és az Európai Unióval jórészt elégedetlen osztrákokat, akarják-e országuk bennmaradását az EU-ban.
A karintiai tartományi elöljáró (miniszterelnök) javaslata az APA osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatban hangzott el, de Wolfgang Schüssel kancellár azonnal elutasította. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa irreálisnak nevezte az elképzelést.

"Ausztriának új esélyt kell adni, hogy eldönthesse: valóban az EU-ban akar-e lenni", vagy "ismét szuverén és semleges országgá akar válni" - fejtegette a közismerten euroszkeptikus Haider az osztrák hírügynökségnek. A népszavazást még az európai alkotmány elfogadása elõtt meg kellene tartani, mert azután már lehetetlen volna - mondta a tartományi elöljáró. Az alkotmány elfogadására tett elsõ kísérlet "Franciaországnak és Hollandiának hála" tavaly kudarcot vallott - fûzte hozzá.

Már csak 34 százalék tartja jónak az EU-tagságot

Ausztria 1995-ben csatlakozott az EU-hoz, miután a lakosság 66 százaléka a belépésre szavazott. A legutóbbi felmérés azonban arról tanúskodik, hogy már csak az osztrákok 34 százaléka tartja jó dolognak az EU-tagságot. Politikai elemzõk az október elsejére kitûzött parlamenti választások közeledésével magyarázzák az utóbbi idõkben megszaporodott populista nyilatkozatok és jelöltek felbukkanását Ausztriában.

Haider tavaly kivált az idegengyûlölõ Osztrák Szabadságpártból (FPÖ), amely egyik hibát a másikra halmozta, miután 2000-ben belépett a kormánykoalícióba, és Szövetség Ausztria Jövõjéért (BZÖ) néven új pártot alapított leghûségesebb embereivel. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg az FPÖ támogatottsága alig 5-6 százalékos, a BZÖ pedig a szavazatok mindössze 3-4 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a választásokat Ausztriában.