Ágnes
-1 °C
2 °C

Meggyilkolták Bagdad főpolgármesterét

2005.01.04. 09:40
Négy hónappal sikertelen merényletük után kedden lelőtték Bagdad főpolgármesterét az iraki lázadók. Az új évben is folyatódó erőszakhullám hétfőn húsz, kedden eddig hét ember életét követelte.

Ismeretlen fegyveresek végeztek Bagdad főpolgármesterével, jelentette a Reuters iraki kórházi és rendőrségi forrásokra hivatkozva. A merénylet részletei egyelőre nem ismertek. Ali al-Haidri ellen már tavaly szeptemberben is merényletet kíséreltek meg, azt a városvezető túlélte, két testőre azonban életét vesztette.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Haidri a legmagasabb beosztású iraki tisztviselő, akit tavaly május óta megöltek. Akkor az ideiglenes kormányzótanács vezetője ellen követtek el öngyilkos bombamerényletet.

A BBC értesülései szerint egy másik támadást is végrehajtottak kedden Bagdadban. Ismeretlen merénylők egy rendőrőrsnél robbantottak pokolgépet. A detonáció hat ember életét oltotta ki, negyvenen megsebesültek.

A keddi merényletek véres hétfőt követtek, január 3-án országszerte legalább húszan vesztették életüket, írja a BBC. Csak Bagdadban két, autóba rejtett pokolgép robbant. Az egyik támadás három brit és egy amerikai ellen irányult.

A folyamatos támadások miatt továbbra is kérdéses a hónap végére tervezett általános választások megtartása. Bár a szavazást az amerikaiak mindenképpen szeretnék lebonyolítani, egyre többen kérik annak elhalasztását. A halasztást kérők nagyrészt az Irakot Huszein alatt uraló, de amúgy kisebbségi szunniták közül kerülnek ki. A lakosság hatvan százalékát kitevő síiták a választások leobonyolítása mellett vannak.