Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Legalább tizenöt halottja van a haifai buszrobbantásnak

2003.03.05. 17:20
Legalább tizenöt ember életét vesztette, és negyven megsebesült, amikor bomba robbant egy buszon Haifában szerda délután. Izraleben két hónapja ez az első öngyilkos merénylet.
Bomba robbant egy buszon az észak-izraeli Haifában szerda délután. Szemtanúk szerint a robbanás letépte a busz tetejét. A Hárec jelentése szerint legalább tizenöt halottja van a támadásnak. Legalább 40 embert vittek kórházba különböző sérülésekkel. A 37-es busz a Horev Center felé haladt a Moriah Boulevardon a robbanás pillanatában. A rendőrség szerint a busz hátuljában helyet foglaló öngyilkos merénylő egy derekára csatolt, közepes nagyságú repeszbombát hozott működésbe.

Ez az első ilyen akció az elmúlt két hónapban. Január 6-án 23 ember vesztette életét egy kettős öngyilkos merényletben Tel-Aviv mellett. A hatóságok közlése szerint ötven figyelmeztetést kaptak esetleges támadásokkal kapcsolatban az elmúlt napokban, jelentette a BBC. David Baker, a miniszterelnöki hivataltól "újabb palesztin vérontásnak nevezte az akciót".

A Hamász üdvözölte

A Hamász palesztin terrorszervezet szóvivője, Abdel-Aziz Rantiszi üdvözölte a támadást, de azt állítja, hogy nem aktivistái követték el a merényletet. A Palesztin Hatóság elítélte a támadást, és visszautasította vádakat, hogy támogatnák a teroristákat.