Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Húsz évet kapott Bukarestben a szír származású terrorista

2007.06.13. 15:44
Egy román titkosszolgálati főnök már tavaly belebukott Omar Hajszam gyanús szökésébe. Most, hogy a szíriai származású üzletembert távollétében elítélték emberrablásért Bukarestben, ismét fellángolhatnak a politikai viták az ügyben. A Független Hírügynökség információi szerint 20 év börtönbüntetést kapott Hajszam, akit három román újságíró iraki elrablásával vádoltak.

Távollétében húsz év börtönbüntetésre ítélte szerdán a bukaresti ítélőtábla azt az arab üzletembert, akit három román újságíró 2005-ös, bagdadi elrablásának kitervelésével gyanúsítanak. A bíróság ugyanakkor fejenként kétmillió eurós kártérítést ítélt meg a terroristák fogságában összesen 55 napot töltő sajtósoknak - adta hírül a Független Hírügynökség.

Tudják, kiről van szó

A múlt évben Szíriába menekült üzletember, Omar Hajszam (Hayssam) az ítélethirdetés után telefonon jelentkezett egy román hírtelevíziónál. Állítása szerint számított erre a büntetésre, azonban az emberrablás-ügyben az igazi bűnösök - szerinte - most is szabadon sétálnak Romániában.

"A titkosszolgálatok tudják, kiről van szó" - magyarázta az egyébként ugyancsak titkosszolgálati múlttal gyanúba hozott üzletember, akit az előzetes letartóztatásból egészségügyi okokra hivatkozva helyeztek szabadlábra tavaly, ám azonnal eltűnt az országból. Az ítélet egyébként nem jogerős.

A román titkosszolgálatoknak is része volt az akcióban?

Az újságírók elrablásának ügyében egyébként nagyon sok a tisztázatlan rész, ugyanakkor több érintett is azt állítja, hogy a román titkosszolgálatok is aktív szereplői voltak az emberrablásnak.

Az ügyben egyébként Bagdadban pénteken dől el Mohamad Munaf, Omar cinkosának sorsa. A férfit az iraki hatóságok korábban egy nem jogerős ítélettel már halálra ítélték.

Hajszam fellebbezni akar

A Hajszammal készült interjút az Antena3 tévé román honlapján meg lehet nézni. Hajszam ebben románul nyilatkozik arról, hogy fellebbezni akar a döntés ellen. Ám az nem derült ki pontosan a szavaiból, hogy hol és mikor. Elkerülte a választ arra a kérdésre is, hogy meg akar-e jelenni ezért Romániában. Ehelyett arról beszélt, hogy nem veti alá magát az ítéletnek, és szerinte Romániában már nincs olyan fórum, amelyhez fordulhatna. Ezután az Európai Uniót emlegette, illetve más "nemzetközi fórumokat".

Ugyanakkor az Adevarul bukaresti lap szerint az ítélőtábla mostani döntése ellen a román Legfelsőbb Semmítőszéknél (a magyar Legfelső Bíróságnak megfelelő fórumnál) lehetne még fellebbezni.

Nem lepte meg Hajszamot az ítélet

Hajszam arról is beszélt az Antena3-nak, hogy nem lepte meg a húsz év börtönről szóló ítélet, mert korábban már az ügyészség megüzente neki: ha nem működik együtt a hatóságokkal, akkor ilyen hosszú büntetést fog kapni.

Hajszam szíriai származású üzletember, aki román állampolgársággal rendelkezik - írja róla a Wikipedia román címszava. Jelenleg is körözi az Interpol, a román hatóságok kérésére. Hajszam eltűnése akkora botrányt keltett Romániában, hogy 2006-ban lemondott a román Külföldi Információs Szolgálat, a SIE igazgatója, Gheorge Fulga. (A SIE az egyik román titkosszolgálat.)