Emőke
-4 °C
9 °C

Robbantás Hillában: százhuszonöt halott

2005.02.28. 11:33
Százhuszonöten meghaltak és legalább kétszázan megsebesültek egy hétfő reggeli pokolgépes merényletben az iraki Hillában. A merénylők pokolgéppel felszerelt autóval hajtottak a hillai klinika előtt csoportosuló tisztviselők közé, akik azért álltak ott, hogy orvosi igazolást szerezzenek, és újra munkába állhassanak. Ez volt a legsúlyosabb iraki merénylet azóta, hogy 2003 áprilisában megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét.

A legújabb, CNN-en közölt adatok szerint 125 halottja és több mint 200 sérültje van annak az autórobbantásnak, amelyet hétfő reggel nyolc és kilenc óra között követtek el az iraki fővárostól 100 kilométerre délre fekvő Hillában, közölte a helyi kórház vezetője, Mohammed Dia.

Az áldozatok száma azért különösen magas, mert a közelben egy piac működik, közölték helyi tisztségviselők. A hétfői volt a legsúlyosabb merénylet Irakban a diktatúra megdöntése, 2003. áprilisa óta. Elkövetőiről egyelőre semmit sem tudni. Az autóban a merénylő holttestének darabjain kívül megtalálták a Korán egy megégett példányát is.

A merényletet a városházához közeli klinikánál vizsgálatra összegyűlt tisztviselők közé hajtva követték el egy forgalmas városnegyedben. A tisztviselők azért akartak vizsgálatra menni, hogy megszerezzék az állami munka vállalásához szükséges orvosi igazolásokat. A klinika előtti teret most a robbanás erejétől szétrepült emberi végtagok és egyéb testrészek borítják.

A kórházigazgató a hírügynökségnek elmondta, a klinika összes szobája - még a kardiológiai osztályon is - megtelt a robbanás sebesültjeivel, akik közül többen kritikus állapotban vannak.

A város egészségügyi vezetője véradásra szólította fel a lakosokat, és arra kérte a környező települések orvosait, hogy siessenek a hillaiak segítségére. A Vörös Félhold rendkívüli segélyt és felszerelést küld Bagdadból.

Muszajjában is pokolgépes támadás volt

Egy rendőr meghalt, többen megsérültek egy másik pokolgépes támadásban a Hillától 30 kilométerre északra fekvő Muszajjában, közölte a rendőrség. A merénylők egy rendőrségi ellenzőrző pontnál robbantottak.

Bagdadban vasárnap este egy amerikai katonát lőttek le egy ellenőrző pontnál. Vasárnap éjjel Moszulban négy embert öltek meg, kettőt pedig megsebesítettek fegyveresek, közölte az amerikai hadsereg.