Nagy-Britannia újabb haladékot adna Iraknak

2003.03.06. 10:23
Március végi határidőt szabna Iraknak az ENSZ 1441-es határozatának teljes betartására Nagy-Britannia. Blair kormánya a francia-orosz vétó bejelentése után döntött a Huszeinnek felkínált újabb haladékról. Az Egyesült Államok azonban egyre türelmetlenebb, a hírszerzés információi szerint Irak több rakétát gyárt, mint amennyit megsemmisít.
Megváltoztatná az amerikai-brit határozati javaslat szövegét Nagy-Britannia - írja a BBC. Mivel szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának két vétójoggal rendelkező tagja, Franciaország és Oroszország is a háború megkezdésére feljogosító határozat elutasítását jelentette be, a brit kormány március végéig adna egy "utolsó lehetőséget" Iraknak együttműködési készsége bizonyítására.

Utolsó esély

A javaslat szerint Huszein kapna még néhány napi haladékot arra, hogy megkezdje a teljes körű együttműködést az ENSZ fegyverzetellenőreivel. A brit elképzelés szerint a határidő megsértése katonai akciót vonna maga után - jelentette.

Bár mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia úgy véli, hogy a BT jelenleg is hatályos 1441-es határozata már tartalmazza a háborús felhatalmazást, a katonai akció nemzetközi legitimációjához szükséges lehet a testület újabb döntése. Erre különösen Tony Blairnek lehet szüksége, mivel a brit lakosság közel kétharmada elutasítja a világszervezet felhatalmazása nélkül indított hadműveletek tervét.

Kína is csatlakozott a vétózókhoz

Kétségessé teszi azonban a javaslat sikerét, hogy az ellenzésüket tegnap bejelentő francia, orosz, német hármashoz csatlakozott a szintén vétójoggal rendelkező Kína is. "Úgy véljük, jelenleg szükségtelen egy új határozattal félreállítani az 1441-est" - nyilatkozat Tang Csi Huan kínai külügyminiszter a BBC-nek. A BT ideiglenes tagjai közül Mexikó, Pakisztán és Chile jelezte, hogy nem szívesen adná hozzájárulását egy háborús határozathoz.

Több rakétát gyártanak, mint amennyit megsemmisítettek

Az Egyesült Államok türelme azonban fogyóban van. "Az 1441-es határozat elfogadása óta semmi sem utal arra, hogy Huszein meghozta volna a leszerelést jelentő stratégiai-politikai döntést" - nyilatkozta Powel a Nemzetközi Stratégiai Kutatások Központjának. Mint mondta, a legfrissebb titkosszolgálati jelentések szerint Irak csak al-Szamud rakétáinak egy részét vallotta be, illetve semmisítené meg. Véleménye szerint a diktatúra rakétái megsemmisítésével párhuzamosan is gyárt újabbakat.

Irak szombat óta tiltott rakétáinak alig húsz százalékát szerelte szét.  • Hírek
  • Hírek