Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Európa nem adja ki a halálra ítélt terroristákat

2002.09.16. 09:43
Bár a halálbüntetés ügyében megmaradtak az ellentétek, körvonalazódni látszik az EU-USA igazságügyi együttműködés.
Európa továbbra sem ad ki az Egyesült Államoknak olyan gyanúsítottat, akire a legsúlyosabb büntetés vár, ennek ellenére bizakodóan nyilatkoztak az együttműködés szorosabbra fűzéséről hét végi koppenhágai munkamegbeszélésük után az EU és az Egyesült Államok igazságügyi vezetői. A partnerek viszonya azért vált némileg hűvössé az elmúlt időszakban, mert Európában ellenzik az USA-ban érvényben lévő halálbüntetést, s emiatt nem is adnak ki olyan bűnözőt (még terroristát sem), akire várhatóan halál várna.

Aschroft: csíííz

A mostani találkozón azért igyekeztek közelíteni az álláspontokat, mert a terrorizmus elleni harc szükségessé teszi a belügyek és az igazságügy területén a szorosabb együttműködést. John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter annyit tudott "kipréselni" magából a tárgyaláson, hogy "nyitott az uniós nézeteket illetően", de mást nem is nagyon mondhatott, mert az európai miniszterek világossá tették: nem változtatnak jelenlegi törvényeiken; ahol halálbüntetés van, ott lehetetlen marad a kiadatás.

Az információ áramoljon, ne a bűnöző

Ennek ellenére előrehaladtak a megbeszéléseken, s az európai miniszterek is elismerték az együttműködésnek a lehető legmesszebbmenőnek kell lennie. A szeptember 11-i terrortámadás óta a Bush adminisztráció folyamatosan szorgalmazza egy jogi együttműködési egyezmény létrejöttét, amely a nyomozás folyamatára is vonatkozna, a gyanúsítottakról szóló, főként a terrorizmussal kapcsolatos információcserét beleértve. Ez ügyben történt most (természetesen egyelőre nem részletezett) előrehaladás, az "európaiak" azonban nem győzték hangsúlyozni: olyan megoldás körvonalazódik, amely "kölcsönösen tiszteletben tartja az európai és az amerikai jogi hagyományokat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!