Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa nem adja ki a halálra ítélt terroristákat

2002.09.16. 09:43
Bár a halálbüntetés ügyében megmaradtak az ellentétek, körvonalazódni látszik az EU-USA igazságügyi együttműködés.
Európa továbbra sem ad ki az Egyesült Államoknak olyan gyanúsítottat, akire a legsúlyosabb büntetés vár, ennek ellenére bizakodóan nyilatkoztak az együttműködés szorosabbra fűzéséről hét végi koppenhágai munkamegbeszélésük után az EU és az Egyesült Államok igazságügyi vezetői. A partnerek viszonya azért vált némileg hűvössé az elmúlt időszakban, mert Európában ellenzik az USA-ban érvényben lévő halálbüntetést, s emiatt nem is adnak ki olyan bűnözőt (még terroristát sem), akire várhatóan halál várna.

Aschroft: csíííz

A mostani találkozón azért igyekeztek közelíteni az álláspontokat, mert a terrorizmus elleni harc szükségessé teszi a belügyek és az igazságügy területén a szorosabb együttműködést. John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter annyit tudott "kipréselni" magából a tárgyaláson, hogy "nyitott az uniós nézeteket illetően", de mást nem is nagyon mondhatott, mert az európai miniszterek világossá tették: nem változtatnak jelenlegi törvényeiken; ahol halálbüntetés van, ott lehetetlen marad a kiadatás.

Az információ áramoljon, ne a bűnöző

Ennek ellenére előrehaladtak a megbeszéléseken, s az európai miniszterek is elismerték az együttműködésnek a lehető legmesszebbmenőnek kell lennie. A szeptember 11-i terrortámadás óta a Bush adminisztráció folyamatosan szorgalmazza egy jogi együttműködési egyezmény létrejöttét, amely a nyomozás folyamatára is vonatkozna, a gyanúsítottakról szóló, főként a terrorizmussal kapcsolatos információcserét beleértve. Ez ügyben történt most (természetesen egyelőre nem részletezett) előrehaladás, az "európaiak" azonban nem győzték hangsúlyozni: olyan megoldás körvonalazódik, amely "kölcsönösen tiszteletben tartja az európai és az amerikai jogi hagyományokat".