Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Húszezer ember vár kivégzésére

2006.10.10. 13:08
A legtöbb elítéltet tavaly Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban végezték ki, míg a legtöbb halálos ítélet Kínában született. Jelenleg a világ országainak több mint a felében, összesen 129 országban nem alkalmaznak halálbüntetést, bár néhány hónapja éppen egy szélsőjobboldali lengyel párt kampányolt érte az Európai Unióban.

Húszezren várnak kivégzésükre szerte a világon, adta hírül keddi számában a Die Presse című osztrák napilap, ami a halálbüntetések elleni küzdelem világnapja alkalmából hívta fel a figyelmet a problémakörre. A konzervatív újság emlékeztetett arra, hogy 2003 óta negyedszer hirdetett akciósorozatot a Halálbüntetés elleni világkoalíció (World Coalition against the Death Penalty - WCADP), amely a kivégzések elleni küzdelmet tekinti céljának.


Lady Jane Grey kivégzése, Paul Delaroche

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet összesítései szerint az utóbbi 20 évben a felére csökkent azoknak az országoknak a száma, ahol még alkalmazzák a halálbüntetést. A Fülöp-szigeteken és Moldovában például idén, Mexikóban és Libériában tavaly törölték el ezt a büntetési formát, Kirgizisztán pedig meghosszabbította a kivégzések végrehajtására meghirdetett moratóriumát.

Tavaly még 2148 elítéltet végeztek ki a világ 22 országában, a Die Presse szerint tavaly összesen 5186 halálos ítéletet hoztak világszerte a bíróságok. A legtöbbet Kínában, ahol azonban nincs pontos statisztika a halálbüntetésekről: 2005-ben 1770 kivégzésről adtak hírt, közöttük olyanokról, amelyeket nem erőszakos, hanem gazdasági bűncselekmények megtorlásaként hajtottak vére.

Díszes társaságban az Egyesült Államok

A kivégzések számát tekintve Irán áll a második helyen, ahol tavaly 94 elítéltet végeztek ki, majd Szaúd-Arábia következik 86, aztán sorrendben az Egyesült Államok 60, Pakisztán 31, Jemen 24, Vietnam 21, Mongólia és Szingapúr 8-8, Kuvait és Líbia egyaránt 6, Palesztina 5, Banglades, Irak és Tajvan 3, Indonézia és Üzbegisztán 2, Japán, Észak-Korea, Szomália és Fehéroroszország 1-1 kivégzéssel.


Madrid védőinek kivégzése, Goya

Az AI kitér azonban arra is, hogy jelenleg 129 országban - több, mint a világ országainak a felében – nincs halálbüntetés. Magyarországon is csak 1990-ben törölték el, amit az alkotmányban is rögzítették. A lengyel kormánykoalíció egyik tagja, a Lengyel Családok Ligája (LRP) nevű szélsőjobboldali párt éppen néhány hónappal ezelőtt indított kampányt az Európai Unióban, hogy pedofil gyilkosságok esetében állítsák vissza a halálbüntetést. Lech Kaczynski államfő sem rejtette véka alá azon véleményét, hogy ő mindig is támogatta a halálbüntetést. Az Európai Unió elutasította a lengyel törekvést, mert az összeegyeztethetetlen az európai értékekkel.

A WCADP internetes honlapján közzétett tájékoztatója szerint a halálbüntetések elleni nap alkalmából a 45 országban tartanak különféle rendezvényeket a kivégzések ellen, idén a témának azt a részét járják körül, hogy a halálbüntetés az igazságszolgáltatás kudarca-e. Ezzel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a bíróságok gyakran nem jogszerű eljárást alkalmazva ítélnek halálra embereket. Több ország külügyminisztériuma nyilatkozatot ad ki erről a problémakörről.