Bernadett
0 °C
4 °C

Kötél vagy jogorvoslat vár Szaddámra?

2006.11.05. 14:32
Londoni nemzetközi jogi és emberi jogi szakértők keményen bírálták a Szaddám Huszeinre vasárnap kimondott halálos ítéletet és az ahhoz vezető pert. Egy stratégiai szakértő szerint valószínűtlen, hogy a volt iraki elnököt valóban kivégzik.
"Jóllehet a per hemzsegett a szabálytalanságoktól, az eljárás mégsem vált teljes jogi romhalmazzá, amitől korábban sok bíráló tartott" - írta Sonya Sceats, Királyi Külügyi Intézet nemzetközi jogi kutatási programjának szakértője a halálos ítélet ismertetése után. Sceats szerint a büntetőügyet megfelelően felépítették, a hatalmas biztonsági kockázatok ellenére tanúk vonultak fel és tettek vallomást, és jelentős mennyiségű, zömmel egyértelmű bizonyítékot tártak a bíróság elé.

A valós probléma az, hogy a bíróság nem volt képes megőrizni függetlenségét. A per főbírája az idén le is mondott a politikai beavatkozásra hivatkozva, az iraki miniszterelnök pedig hetekkel ezelőtt nagy bizonyossággal megjósolta a halálos ítéletet. Ahogy az iraki biztonsági helyzet romlott, a jelek szerint úgy erősödött a politikai vezetés nyomása a bírákra annak érdekében, hogy a pert gyorsan zárják le, és Huszeint ítéljék halálra, vélekedett Sceats.

Öreg emberként fog meghalni

"Szaddám Huszein kivégzésének értéke rendkívül korlátozott - állítja Paul Beaver, a Beaver Westminster nevű londoni biztonságpolitikai kutatóintézet igazgatója - Az ítélet ellen fellebbezni fognak, és a fellebbviteli eljárások során újból megállapítják majd a volt iraki elnök bűnösségét népirtásban és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekben, mivel ez a felelősség teljesen egyértelmű."

"Mindazonáltal Huszein börtönben fogja tölteni élete hátralévő részét, és ágyban, öreg emberként fog meghalni" - vélte a londoni stratégiai szakértő, aki szerint nem kizárt, hogy csökkenni fog a szunnita felkelés hevessége, mivel ítélet után egyértelművé vált, hogy a Huszein-rezsim visszaállítása lehetetlen.

Az ítélethez vezető per súlyosan elhibázott és méltánytalan volt az az Amnesty International vasárnap Londonban kiadott nyilatkozata szerint, amiben szintén kétségbevonják a bíróság pártatlanságát. Az emberjogi szervezet a per első szakaszát jellemző súlyos hiányosságok miatt felszólítja az iraki kormányt, hogy a fellebbviteli szakaszban külföldi bírákkal egészítse ki a törvényszéket, vagy utalja az ügyet nemzetközi bíróság elé.

Amit megérdemelt

"Ez a legkevesebb, amit Szaddám Huszein megérdemelt. Olyan döntés született, amilyenre számítottunk" - mondta az iraki miniszterelnök, Núri al-Máliki szóvivője. Egy neve elhallgatását kérő szunnita parlamenti képviselő szerint viszont politikai ítélet született egy politikailag elfogult bíróságtól.

"Szép nap az irakiak számára a Szaddám Huszeinre kiszabott halálos ítélet kihirdetése" - jelentette ki vasárnap Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője. Hasonló szellemben nyilatkozott az Egyesült Államok iraki nagykövete, aki az ítéletet Irak számára "fontos mérföldkőnek tartja a jog uralmán alapuló szabad társadalom felé vezető úton." Zalmai Halilzad arra bíztatta az iraki népet, hogy "lépjen tovább".

"Franciaország tudomásul veszi a Szaddám Huszeinre kirótt halálos ítéletet és reméli, hogy ez a döntés nem kelt újabb feszültségeket Irakban" - jelentette ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter. Margaret Beckett brit külügyminiszter pozitívaín fogadta a bíróság döntését: "Szaddám Huszein rezsimje visszataszító bűnöket követett el" - jelentette ki. Kollégája, a svéd Carl Bildt a halálos ítélettel viszont nem ért egyet. "Tökéletesen ismert Svédország és az Európai Unió álláspontja ez ügyben, és a halálbüntetés alkalmazásának elítélésében nem teszünk kivételt" - fogalmazott a politikus.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Lousie Arbour arra figyelmeztette az iraki hatóságokat, hogy minden jogorvoslati lehetőséget meg kell adni a hét elítéltnek. Felhívta az iraki kormányt, hogy gyakoroljon moratóriumot a kivégzések tekintetében annak érdekében, hogy az elítéltek valóban élhessenek a fellebbezési lehetőséggel.