Alfréd
-3 °C
3 °C

Beszüntetik a fiatalkorú bűnözők kivégzését az USA-ban

2005.03.01. 18:29
Tizenhat év után az USA legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek találta, hogy olyan bűnözőket is kivégezhessenek, akik tizennyolc éves koruk betöltése előtt követték el tettüket. A döntés hetven fiatalt érint.

Alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést a tizennyolc évnél fiatalabb korban elkövetett bűncselekményekért az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság. A bírák kedden öt szavazattal négy ellenében úgy határoztak, hogy a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmának ellentmond a halálbüntetés kiszabása olyan személyek esetében, akik a gyilkosság idején még nem töltötték be tizennyolcadik életévüket. A döntés összesen hetven személyt érint, akiket már halálra ítéltek olyan bűncselekményekét, amelyeket tizenhat vagy tizenhét évesen követtek el.

Az államok negyven százalékában

Az Egyesült Államok ötven állama közül eddig tizenkilenc államban ítéltek halálra fiatalkorú elkövetőket. A legfelsőbb szövetségi bíróság tizenhat évvel ezelőtt még úgy foglalt állást, hogy fiatalkorúak kivégzése nem sérti a szövetségi alkotmány szóban forgó nyolcadik kiegészítését.

EU-tiltakozás a kivégzések miatt

Ami általában a halálbüntetést illeti, a legfelsőbb szövetségi bíróság 1976-ban tette lehetővé az USA-ban, és jelenleg harmincnyolc államban alkalmazzák. Összesen háromezer-négyszáz személy van siralomházban, az úgynevezett halálsoron. A kivégzést általában hosszú évekkel, gyakran évtizedekkel a halálos ítélet után hajtják végre. Az Amnesty International minden évben kiadja azon országok listáját, amelyben még érvényben van a halálbüntetés. Hatvanhárom országból, amelyben lehetővé teszik a kivégzéseket, tavaly huszonnyolcban hajtottak végre halálos ítéletet, köztük az USA-ban. Nemrég Timothy Mcveight végezték ki, akit egy oklahomai merényletért végeztek ki. Őt, százhatvannyolc ember haláláért tették felelőssé. A kivégzés ellen az EU is tiltakozott.

A tizenöt évesnél fiatalabbak kivégzését a legfelsőbb szövetségi bíróság már korábban törvényen kívül helyezte. 2002-ben pedig hatályon kívül helyezték azt a törvényt, amely lehetővé tette a szellemi fogyatékosok halálbüntetését.